Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Martin Brundle

Oud-coureur over mega F1-metamorfose: "Maar het racen blijft het belangrijkst"

Afgelopen weekend streek het Formule 1-circus neer in Las Vegas, één van de grootste glitter & glamour plaatsen ter wereld. Het evenement bood spektakel - niet alleen op het circuit, maar vooral ook daarnaast. En dat was vroeger héél anders, legt oud-coureur Martin Brundle uit.

XPB 1253979 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Martin Brundle was van 1984 tot en met 1996 actief in de Formule 1. Inmiddels is de Brit werkzaam als journalist bij Sky Sports. Brundle woont ieder raceweekend bij, zo ook dat van Las Vegas. De voormalig coureur legt in een column voor datzelfde Sky Sports uit dat hij perplex stond van alle showelementen in Sin City en te midden van het weekend hoe veel de sport is veranderd in de afgelopen jaren.

"Ik stond een tijdje in de pitstraat. Het enige wat ik deed was om me heen kijken. Kijken naar de faciliteiten, de opzet van de stad, de Sphere (groot bolvormig concertgebouw, red.) en de lichten en de schermen. Het deed me beseffen hoe ver de Formule 1 is gekomen in de de afgelopen decennia."

De Britse mediapersoonlijkheid vervolgt met een terugblik op zijn eigen loopbaan. "Tijdens mijn eerste F1-race voor Tyrrell (Rio, 1984) bestond ons team uit slechts twaalf personen. Die twaalf was inclusief eigenaars Ken en Norah Tyrrell en beide coureurs. Er was geen hospitality en er waren geen motorhomes. Stefan Bellof en ik zaten het hele weekend gewoon achterin de garage of de vrachtwagen."

"Het állerbelangrijkste is dat het racen entertainment biedt"

Brundle gaat verder: "Er was geen sponsoractivatie. De enige media-interactie die er was, was die tussen ons en de journalisten waar we mee rondhingen in de paddock. We deden zelfs een race in een gewone sedan. Alle coureurs namen deel terwijl de journalisten naast ons zaten. Bernie Ecclestone zat bij de poort van het circuit om te zorgen dat er programmaboekjes verkocht werden en de entreetickets goed worden gecontroleerd."

"Op de dag van de vrije trainingen gaf men de locatie nog een likje verf om de boel wat frisser te laten ogen. De hoofdtribune op het rechte stuk had geen dak om de fans te beschermen tegen de brandende Braziliaanse zon. Zo nu en dan spoot een brandweerman wat water over de uiterst geduldige fans heen."

Brundle sluit af, waarbij hij aangeeft dat hij opgelucht was dat alle pracht een praal in Las Vegas niet het enige spektafel was. "Tegenwoordig hebben spectaculaire evenementen met geweldige faciliteiten, die gesponsord worden door de grootste bedrijven ter wereld en bekeken worden door tientallen miljoenen fans. Maar het állerbelangrijkste is dat het racen entertainment biedt. Godzijdank was dat in Las Vegas het geval."

Ook interessant:

Verstappen kraakt én maakt de show in Las Vegas

Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk: kom er maar in! Wat vonden jullie van de Formule 1 Grand Prix van Las Vegas?

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Las Vegas 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Toekomst Newey's manager hint op zijn volgende stap na Red Bull-vertrek