"Overheid van India heeft goed bezochte Grand Prix om zeep geholpen"

06 feb. 16:15 René Oudman 0 reacties
In de geschiedenis van de Formule 1 is er precies driemaal een Grand Prix van India georganiseerd. Het Buddh International Circuit in Greater Noida, nabij hoofdstad New Delhi, was van 2011 tot en met 2013 gastheer van de Formule 1-race in het land.

Volgens een van de twee Formule 1-coureurs die India ooit heeft afgeleverd, Karun Chandhok, heeft het land zichzelf tekort gedaan door niet meer geld in de Grand Prix te investeren. Omdat de wedstrijd financieel niet rendabel bleek, werd na 2013 besloten de stekker uit het project te trekken.

"India bood de Formule 1 een prachtkans. Het was dé mogelijkheid voor de sport om voet aan wal in Azië te zetten", spreekt Chandhok in een podcast van Motorsport Magazine. "Zeven teams wisten sponsordeals te strikken voor deze race! Dat zie je niet gebeuren als je naar Frankrijk, Duitsland of Groot-Brittannië gaat."

"Veel Indiase bedrijven waren van zins om een beetje geld in de Formule 1 te steken. Kijk daarnaast eens naar het belang van de autofabrikanten die aanwezig zijn in de F1: India biedt een groeiende markt. Het maakt niet uit of het een merk als Red Bull of een bepaalde sponsor betreft, India biedt alle kansen waar een bedrijf maar van kan dromen. Het was om die reden een belangrijke Grand Prix."

Bovendien heeft de Indische bevolking veel interesse in de Formule 1. "Toen we raceten in plaatsen als Istanbul zaten er een keer elf mensen op de tribune. Naar de eerste Grand Prix in India kwamen er honderd-en-tien-duizend! Het is doodzonde dat de overheid geen geld in het project wilde steken."

De Jaypee Group stond garant voor de financiën en merkte na drie jaren dat het evenement meer geld kostte, dan dat het hen opleverde. Zodoende werd het contract met de Formule 1 niet verlengd. De Indiase Grand Prix werd overigens driemaal gewonnen door Sebastian Vettel.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen