Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Visa Cash App RB

RB 'allergisch' voor hardnekkig Red Bull-stempel

RB CEO Peter Bayer heeft het idee verworpen dat zijn team slechts een Red Bull junior team is en benadrukt waar die rol past op de prioriteitenlijst van het team uit Faenza.

RB
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Visa Cash App RB staat al jaren te boeken als een opleidingsteam voor Red Bull. Het van oorsprong Italiaanse team zag al vele Red Bull-junioren komen, maar ook weer gaan. Tijdens de 'herfststop' nam het team afscheid van Daniel Ricciardo, die vervangen werd door Liam Lawson. Voor vele leek dit dé stap 'terug' naar de origine van het team: talenten opleiden voor Red Bull Racing.

Echter, volgens de CEO van RB, Peter Bayer, is dat niet het geval. Afgelopen winter kreeg het team een nieuwe naam: AlphaTauri werd omgedoopt tot Visa Cash App RB. Deze naamsverandering was bedoeld als het begin van een nieuw tijdperk voor het tweede team van de fabrikant van energiedrankjes. Op de prioriteitenlijst van RB staat volgens Bayer het opleiden van talenten niet eens in de top drie.

"Ik ben bijna allergisch voor de term 'junior team'", zo grapt Bayer wanneer het onderwerp ter sprake kwam. "Maar het is goed om dat te horen en erover te praten. Het hele juniorteam-gedoe komt eigenlijk voort uit de verschillende missies van de aandeelhouders. Het begint met concurrerend zijn op de baan. En daarna volgt commercieel succes."

"Om beide duidelijk meetbare doelen te bereiken, willen ze dat we een bepaalde coole en leuke factor toevoegen. En dat is wat we doen met de liveries, de muziek, de content en de mensen om ons heen. Maar dan is er nog een vierde component, namelijk het ontwikkelen van jonge coureurs. Dat betekent dat we de Red Bull-piramide hebben, die begint in de karting en vervolgens doorloopt in de F4, F3 en F2. Er komt ongelooflijk veel talent aan en zij willen een stoeltje."

Een mix van jeugd en ervaring

Bayer geeft dan ook toe dat het balanceren is tussen de verschillende verwachtingen van de aandeelhouders: "Je hebt dus vier doelen en je moet een compromis vinden tussen die vier om ervoor te zorgen dat je alles zo goed mogelijk op elkaar afstemt. En daarom ben ik niet zo gecharmeerd van het woord juniorteam, want succes op de baan (en) commercieel gezien is iets wat op de eerste plaats komt."

Voor Bayer is RB het meest gebaat bij een combinatie van jeugd en ervaring in de rijdersparen, iets wat volgens hem wordt bereikt met de line-up van Lawson en Yuki Tsunoda. "Idealiter doen we dat met één ervaren en één jonge coureur. Ik heb het vorig jaar gezien met Liam, ik heb het dit jaar gezien met Yuki. Zet een ervaren coureur naast deze jonge coureurs en ze leren", aldus de Oostenrijker. "Ze leren niet per se hoe snel ze zijn, maar wel hoe ze met de technici moeten omgaan. Het gaat erom hoe je reageert in bepaalde situaties, hoe je het weekend benadert."

Ook interessant:

De Grand Prix van de Verenigde Staten wordt cruciaal voor Max Verstappen en Red Bull, vooral wegens een langverwachte update. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken het in een kakelverse RacingNews365 Formule 1-podcast!

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen gelauwerd Red Bull-unicum dreigt: "Dat is wel heel extreem, hè?"