Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Visa Cash App RB

RB-teambaas zet Tsunoda op scherp na indrukwekkende F1-rentree Lawson

De F1-rentree van Liam Lawson in Austin is niet geruisloos voorbij gegaan. De Nieuw-Zeelander wist knap punten te pakken, ondanks een gigantische gridstraf. En dat zorgt er voor dat teamgenoot Yuki Tsunoda een tandje bij moet schakelen, aldus teambaas Laurent Mekies.

Tsunoda Lawson Austin
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Liam Lawson zal met een grote glimlach terugkijken op zijn 'eerste' F1-weekend. De Nieuw-Zeelander kreeg tijdens de herfststop eindelijk de kans, nadat Daniel Ricciardo werd ontslagen. Vorig seizoen mocht Lawson al vijf keer als invaller opdraven en dat deed hij met verve. En ook meteen tijdens zijn eerste 'echte' Grand Prix, maakte hij indruk.

Want Lawson kreeg meteen een grote gridstraf voor het wisselen van motoronderdelen, maar dat deerde hem niet. In Q1 reed de jongeling de derde tijd en tijdens de race reed hij gestaag naar voren. Uiteindelijk eindigde Lawson, die als allerlaatste was gestart, op P9 en pakte hij dus twee punten. Bij Autosport reageert de teambaas van Visa Cash App RB enthousiast op het optreden van Lawson: "Het is een indrukwekkend weekend. We zijn heel erg blij voor hem, want je komt er niet met geluk, je komt er niet met alleen talent."

"Je denkt terug aan het hele jaar dat hij met de engineers bezig is geweest, met het bekijken van de onboards en data, de uren in de simulator, de zeer weinige gelegenheden om daadwerkelijk met de auto te rijden. Hij was er zeker 100 procent klaar voor om in de auto te springen, dus goed gedaan," aldus de Fransman. "Het was al een megastatement in Q1, we dachten dat dat het statement van het weekend zou kunnen zijn. Maar dan een foutloze race, het juiste tempo. Veel meer kun je eerlijk gezegd niet vragen. Het is zo ongeveer de perfecte start."

Tsunoda moet aan de bak

"Hij dacht niet te veel na en verdedigde zijn posities gewoon op de juiste manier. Dat is wat je wilt zien bij dit soort jongens. Hij heeft niet alleen al een jaar geen race gereden, maar ook nog nooit hier in Austin", aldus Mekies die doelt op het feit dat Lawson meteen fel in de aanval ging en niet terughoudend was. Dat was onder meer te zien in het gevecht met Fernando Alonso, waar de tweevoudig wereldkampioen niet echt van gediend was.

De uitstekende prestatie van Lawson leverde echter niet alleen maar een feeststemming op binnen het team. Toen de Nieuw-Zeelander zijn pitstop maakte, kwam hij vlak voor de deur van Tsunoda terug de baan op. De overcut had gewerkt en Lawson lag nu voor zijn teamgenoot. Het zorgde voor irritatie bij de Japanner op de boordradio. Mekies kan die reactie wel begrijpen: "Natuurlijk. Een overcut gebeurt niet elke dag. Het is duidelijk dat de omgekeerde strategie heel goed werkte. Zeker voor Liam, maar ook voor (Franco) Colapinto. Ze namen wat risico met hun strategie."

"Het is natuurlijk een beslissing die makkelijker te maken is als je achteraan start, maar het werkte bijzonder goed. De race was frustrerend voor Yuki, omdat hij veel tijd in het verkeer doorbracht. En het is altijd moeilijk als je op een bepaald moment achtste ligt en je uiteindelijk buiten de punten eindigt," aldus de Fransman, die ook nog wel een boodschap heeft voor de Japanner. De afgelopen anderhalf jaar leek Tsunoda geen enkel probleem te hebben met teamgenoten Nyck de Vries en Daniel Ricciardo, maar Lawson is van een andere categorie. "Het is absoluut een kans voor hem om een nieuw niveau te bereiken. Dit is precies wat we willen, twee teamgenoten die elkaar pushen. De een gaat sneller in deze bocht, de ander gaat sneller in die andere bocht en ze zijn allebei in staat om zeer consistente ronden neer te zetten."

Ook interessant:

De Grand Prix van de Verenigde Staten werd vooral een race tussen Max Verstappen en Lando Norris. Hoe hebben Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk de GP beleefd? Ze bespreken het in een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

Dit weekend wordt de GP van Mexico verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Mexico, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen reageert op uitspraken Russell over rijstijl