Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule E

Recordstraf in Formule E na installeren illegale hardware

De Formule E E-prix van Portland die afgelopen nacht werd verreden was er een met een bijzonder thema in de kantlijn. DS Penske werd zwaar bestraft voor het installeren van niet toegestane hardware.

Formula E Portland
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © NIO 333 Formula E Team

DS Penske-coureurs Jean-Eric Vergne en Stoffel Vandoorne moesten de E-prix van Portland afgelopen nacht gedwongen vanuit de pits starten. Het team kregen tevens een boete met een recordhoogte van €25.000,-. Dit alles vanwege het installeren van een RFID-scanner waarbij RFID staat voor Radio Frequency Identification.

Volgens de FIA kon met de scanner live data van alle auto's van de concurrent worden verzameld en dat zou indruisen tegen zeker drie reglementen geformuleerd in zowel de sportieve en technische reglementen als in de International Sporting Code. Dergelijke toepassingen zijn simpelweg niet toegestaan.

Op social media was het Vergne die echter zeer gepikeerd was over de manier waarop zijn team door de FIA werd neergezet. Van het verzamelen van live dat was volgens de Fransman nooit sprake: "Met dat systeem lezen we enkel de serienummers van de banden af, zodat we weten met welke banden de anderen rijden, iets wat iedereen sowieso al kan doen door het nemen van foto's."

"We hebben echter nooit toegang gehad tot live data, zoals bandenspanningen, temperaturen of wat dan ook. Ik sta achter mijn team. We accepteren de straf, omdat we inderdaad een tool hebben gebruikt die niet is toegestaan, maar we hebben op geen enkele manier gedaan waar we van worden beschuldigd." Soortgelijke woorden worden ook door DS Penske in een statement gebruikt om de zaak toe te lichten.

Het bijschrift bij de uitleg van Vergne luidde: "It won't stop us." Vergne en Vandoorne finishten op respectievelijk P12 en P13 echter buiten de punten. De race werd gewonnen door Nick Cassidy die op het podium geflankeerd werd door Jake Dennis en Antonio Felix da Costa. Nederlander Robin Frijns ging als elfde onder het zwartwit geblokt door. Dennis leidt het kampioenschap nu met één punt voorsprong op Cassidy.

9 reacties

Viaplay

Unibet
x
Analyse Waarom Hamilton vanwege Verstappen terecht de noodklok luidt