Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Red Bull gewaarschuwd voor McLaren: "Zij zijn 300% zeker sneller!"

Max Verstappen wist het weekend van Red Bull Racing nog tot een goed einde te brengen in Imola, maar de concurrentie komt alsmaar dichterbij en vooral McLaren zit de Oostenrijkse renstal de laatste weken op de hielen. Coureur Tom Coronel, F1-kenner Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken de mogelijke terugval van Red Bull in de Formule 1-podcast van RacingNews365.

XPB 1278732 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tijdens de Grand Prix van Miami bleek al dat Red Bull niet helemaal onverslaanbaar is en de Grand Prix van Emilia-Romagna bevestigde die vermoedens. Max Verstappen lag met een enigszins comfortabele voorsprong aan de leiding in Imola, maar richting het einde van de race zorgde een indrukwekkende versnelling van Lando Norris er ineens voor dat de Nederlander weer in zijn spiegels moest kijken. Verstappen trok uiteindelijk aan het langste eind, maar het belooft veel goeds voor de strijd in het kampioenschap.

Ook Tom Coronel en Ruud Dimmers zagen hoe de overwinning van Verstappen op het laatste moment nog in gevaar kwam, al is het volgens de beide heren geen hogere wiskunde om te verklaren waar dat aan lag. "De geüpdatete McLaren is 300% zeker sneller dan de RB20 van Red Bull," benadrukt Dimmers. 

Ook Coronel twijfelt geen seconde. "Daar durf ik ook direct ja op te zeggen. Als dat niet zo is, zou het voor Sergio Perez ook redelijk makkelijk moeten zijn om verder naar voren te komen. Maar je ziet dat hij er toch echt moeite mee heeft, dus ik denk dat McLaren op dit moment de snelste auto heeft. Maar Red Bull heeft de Verstappen-factor nog wel."

Dimmers merkte aan het begin van het weekend al dat Verstappen het niet helemaal naar zijn zin had in Imola. "De RB20 is gewoon niet de snelste auto. Als je kijkt naar hoe hard Max dit weekend moest werken! Op vrijdag klonken de boordradio's al zuur, het was allemaal dramatisch en zelfs de slechtste dag in lange tijd... Hij was overal helemaal klaar mee." 

Coronel weet echter wel waar dat aan kan liggen. "Je bent wel gewoon aan het proberen. Als je dan in de eerste sector snel bent, in de tweede sector tijd laat liggen om vervolgens in de derde sector weer terug te komen... Je moet zoeken naar het gemiddelde van de auto, maar die zag er dit weekend gewoon heel stijf uit. Dat zag je in de chicanes overduidelijk!"

Hard werken

Dat Verstappen hard heeft gewerkt om de overwinning binnen te slepen is wel duidelijk, want tijdens de kwalificatie stonden de beide McLaren-coureurs binnen één tiende achter de Nederlander. "Het was zo spannend! Zeven honderdsten ten opzichte van Piastri en negen honderdsten ten opzichte van Norris," herinnert Coronel. "Tijdens de race zie je die voorsprong groter worden, van zes naar acht seconden en zo verder. Dan denk je wel: kat in het bakkie," benadrukt Dimmers.

Inmiddels weten we echter dat het allemaal net iets anders is gegaan, al weet Coronel dat het circuit in Imola Verstappen een handje heeft geholpen. "Maar nee! Hij werd gewoon weer binnen gehengeld, want Norris finishte uiteindelijk maar zeven tienden achter Verstappen. Natuurlijk had hij kunnen winnen, maar we moeten het niet te veel hebben over dingen die hadden kunnen gebeuren. Hij moet er eerst maar eens voorbij zien te komen!" Dimmers zag eerder namelijk al dat dat een lastig karwei zou worden. "Vraag maar even aan Piastri hoe de achterkant van de Ferrari eruit ziet, want die heeft daar ook de hele race gezeten!"

Tot slot komen Coronel en Dimmers tot een conclusie die Red Bull misschien liever niet wil horen: McLaren heeft, net zoals in 2023, een goede upgrade meegenomen, terwijl Red Bull juist achter lijkt te blijven. Dimmers merkte het gaandeweg het weekend al op. "Je ziet dat McLaren een gigantische stap heeft gezet en ze gaan echt als de brandweer, terwijl Red Bull vooral nieuwe dingen mee heeft genomen waarvan we niet het idee krijgen dat er sprake is van progressie."

Ook interessant:

De Grand Prix van Emilia-Romagna was vooral in de slotfase een zeer spannend schouwspel. Is McLaren sneller dan Red Bull en maakt alleen Max Verstappen met zijn kwaliteiten het verschil?Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het in een gloednieuwe podcast van RacingNews365. Wil jij de podcast liever ook kijken, check hem dan hier op YouTube.

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"