Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull verklaart 'geheime' F1-test Verstappen

Op vrijdag werd bekend dat Red Bull eerder in de week op woensdag een Formule 1-test had afgewerkt op het circuit van Imola met Max Verstappen achter het stuur. Vanwaar die test? Chief engineer Paul Monaghan legt uit.

Perez Spain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Max Verstappen werd op woensdag herenigd met de Red Bull RB18, de auto waarmee hij in 2022 zijn tweede wereldtitel in de Formule 1 pakte. Wat was het doel van die test? Paul Monaghan legt uit hoe dat te maken heeft met de ontwikkeling van de huidige auto, de RB20.

"We wilden Max een ander soort referentie geven door hem in een overjarige auto te zetten. Wanneer je de sterkten en zwaktes van de huidige auto in kaart probeert te brengen, vormt die auto je enige referentie. Ondertussen roepen we wel 'in voorgaande jaren hadden we dit of dat', maar hoe houdt die claim nog stand als je die twee auto's naast elkaar laat rijden? (wat men nu in zekere zin gedaan heeft, red.)", zo vertelt Monaghan tegenover onder andere RacingNews365.

"Max heeft ons door die test van feedback kunnen voorzien en het is nu aan ons wat we daarmee gaan doen", zo vervolgt hij, om vervolgens aan te geven hoe feedback bijdraagt aan de ontwikkeling van de auto. Op de vraag of Verstappens feedback nu zou veranderen in het licht van wat hij met de RB18 heeft ervaren, zegt Monaghan: "Zijn feedback verandert niet per se, we geven hem gewoon een andere referentie."

"De sterktes en zwaktes van de auto's zijn zoals wij ze zien, en natuurlijk relatief ten opzichte van onze tegenstanders. Daar komt de feedback van Max en Sergio Perez bij en dan stellen we ons de vraag: 'Oké, zijn we goed? Zijn we slecht?'. We kijken naar de data om te zien of het gerechtvaardigd is om te zeggen dat we beter of slechter zijn dan andere mensen. En waarom roept Max wat hij roept en wat doen we er vervolgens in hemelsnaam aan?"

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership