Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
RB18

Red Bull verwacht over rechte stukken te vliegen met Verstappens nieuwe RB18

Red Bull-technicus Pierre Wache legt uit dat de RB18 en de andere Formule 1-bolides van komend seizoen sneller zullen zijn op het lange rechte stuk. Dit is het gevolg van een nieuwe, efficiënte vorm van downforce.

Red Bull RB18
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De RB18 van Red Bull is de tweede Formule 1-bolide die is onthuld aan het grote publiek. Komend seizoen zien we een nieuwe generatie auto's op de grid, welke naar verluidt in het begin langzamer zullen zijn dan de bolides van de voorgaande jaren. Toch gaat Pierre Wache, technisch directeur van Red Bull, er vanuit dat de auto's sneller zijn op het rechte stuk.

"Ze willen duidelijk de downforce genereren vanaf de grond. Voorheen was het vooral door de voorvleugel, achtervleugel en het bodywork", aldus de Fransman. "Het zal invloed hebben op hoe de auto aanvoelt tijdens het rijden, de mechanische grip en de drag van de auto. Deze manier van downforce genereren is erg efficiënt en deze auto's zullen veel sneller zijn zijn op de rechte stukken door deze vorm van downforce."

Waarom worden de F1-bolides sneller op de lange rechte stukken?

Het klinkt onlogisch dat een versimpelde bolide die sneller gaat op de rechte stukken. Zoals Wache al aangaf, komt het door de manier waarop de downforce met de nieuwe bolides wordt gegenereerd. De bolides van komend F1-seizoen rijden met minder vleugel, omdat er meer downforce vanaf de onderkant van de bolide komt door het zogeheten ground effect.

Door het grondeffect wordt er downforce gegenereerd zonder gebruik te maken van de voor- en achtervleugel. De vleugels verdwijnen natuurlijk niet, maar zullen een minder grote rol spelen bij het creëren van neerwaartse druk. Hierdoor ontstaat er minder drag/luchtweerstand, waardoor de auto op hogere snelheden kan rijden dan met vleugels die de bolide als het ware 'tegenhouden' op de rechte stukken.

Dit is ook wat Wache bedoelt met een efficiëntere vorm van downforce genereren. Als je rijdt met meer vleugel, heb je in de bochten meer grip maar lever je veel snelheid in op het rechte stuk. Door het grondeffect heb je wel de benodigde downforce in de bochten, maar minder weerstand op de rechte stukken.

Ook interessant:

Natuurlijk gaat Verstappen niet minder risico nemen!

Opeens hoorde we weer iets van Lewis Hamilton! Hij was 'terug'! Maar wat had die stilte nou toch allemaal te betekenen? En hoe gaat het met Max Verstappen. Pakt hij de zaken in 2022 anders aan nu hij wereldkampioen is geworden?

Luister nu de RacingNews365 F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Live Eerste vrije training Formule 1 GP Australië