Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ricciardo en Tsunoda krijgen Red Bull-concurrentie: Lawson maakt diepe indruk

Red Bull is in de juniorenklassen druk bezig met de volgende lichting Formule 1-coureurs. In het Japanse Super Formula-kampioenschap heeft Liam Lawson opnieuw gewonnen en is hij volop in strijd voor de titel. Is dit het volgende talent van het Oostenrijkse team?

Voor Liam Lawson was een Formule 1-debuut in 2023 nog iets te vroeg, dat vond Red Bull-adviseur Helmut Marko die hem daarom een jaar 'stalt' in het Japanse Super Formula. De raceklasse is uiterst competitief en een waardige opstapklasse richting de F1, met Pierre Gasly als voorbeeld.

Wie is Liam Lawson?

Liam Lawson (21) is sinds 2019 opgenomen in het juniorenprogramma van Red Bull. De Nieuw-Zeelandse coureur werd in 2020 vijfde in de Formule 3, waarna hij twee jaar in de Formule 2 reed en daar uiteindelijk derde werd in de eindstand. Ondertussen reed hij ook in de DTS, waar hij bijna de titel veroverde in één jaar. Marko ziet Lawson als een van de toekomstige talenten voor Red Bull en hoopt hem met een jaar in Japan klaar te stomen voor de koningsklasse van de autosport. Ook is de jonge coureur uit Pukekohe de officiële test- en reservecoureur van het Oostenrijkse Formule 1-team en daarmee ook van AlphaTauri.

Lawson won op de Fuji Speedway zijn derde race van het seizoen. Met zes puntenfinishes in zes races staat hij tweede in het kampioenschap, slechts één punt achter Ritomo Miyata (86-85). Met nog drie races te gaan kan de Red Bull-protegé de titel pakken in zijn eerste jaar Super Formula, wat voor hem de deur openzet naar AlphaTauri. Eerder liet Marko al weten dat 'er twee coureurs klaar staan' voor het zitje bij AlphaTauri. "Twee heren zijn klaar voor de Formule 1 en dat zijn Liam Lawson en Ayumu Iwasa. Ondertussen houden we Nyck de Vries en zijn progressie in de gaten", was Marko's reactie begin juli nog. Intussen is De Vries al uit zijn stoeltje gezet en vervangen door Daniel Ricciardo.

Ricciardo en Tsunoda

De stoeltjes bij AlphaTauri zijn vooralsnog bezet door Ricciardo en Yuki Tsunoda, maar voor hoe lang? Vooralsnog mag Daniel de 'komende twaalf races' verrijden in plaats van De Vries, waarna alles nog open ligt voor de Australiër: promotie naar Red Bull, nog een jaar bij AlphaTauri of toch weer een F1-exit. Tsunoda's contract loopt eveneens af na 2023, al maakt Red Bull er geen geheim van dat de Japanner naar behoren presteert en waarschijnlijk mag blijven. Toch moet het Oostenrijkse team een keuze gaan maken tussen drie of vier coureurs, terwijl er maar twee zitjes zijn. Als Lawson het kampioenschap pakt, dan is dat mogelijk slecht nieuws voor de zittende AlphaTauri-heren, of in ieder geval voor één van hen. Voor zover bekend heeft Red Bull echter nog geen beloftes gedaan aan Lawson. Het Nieuw-Zeelandse talent kan voor nu niets anders dan zijn werkgever imponeren en dat lukt al aardig met een sterk seizoen in het zeer competitieve Super Formula. Hoe hij dat doet? Dat check je hieronder in de samenvatting van de laatste race in Fuji! Wie zie jij graag rijden voor AlphaTauri? Laat het ons weten in de poll onder de video!

TuiqclVzxfc

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"