Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Sneeuw- en ijspret in de Formule 1

Formule 1 en sneeuw gaan niet samen. Tenminste, niet tijdens een Grand Prix-weekend. Er is dan ook nog nooit een F1-race verreden in de sneeuw. Het is wel enkele keren gebeurd dat een test werd verstoord door een aantal vlokken, maar ook vaak genoeg werd de sneeuw juist opzettelijk opgezocht door de F1-teams.

Momenteel is het in Nederland lekker aan het sneeuwen en blijft het de hele komende week koud. Het is het perfecte moment om even in de geschiedenisboeken te duiken en wat Formule 1-sneeuwpret te delen. Eerder namen we al het sneeuwfeestje in de Oostenrijkse Alpen van Max Verstappen onder de loep.

Red Bull, 2010

In 2010 was het Red Bull dat de sneeuw opzocht met Sebastien Buemi achter het stuur. In Canada, waar sneeuw en ijs heel normaal is, ging hij in Quebec het ijs op. Het levert lekkere beelden op.

luBIaBXM4iU

Renault, 2005

Maar niet altijd is de combinatie Formule 1 en sneeuw gepland. Zo ging Fernando Alonso in 2005 zijn Renault-bolide testen in Silverstone. En ja, als je in februari in Groot-Brittannië een circuit afhuurt om te testen, dan is de kans nou eenmaal aanwezig dat het gaat sneeuwen!

DpPD209Lx-E

Testdagen, 2003 en 2018

In Barcelona sneeuwt het minder vaak dan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, maar ook daar kan het in februari soms sneeuwvlokken regenen. Dit jaar gaat het niet gebeuren, aangezien er in Bahrein wordt getest, maar het is al eens voorgekomen dat er in februari een testdag in het water viel vanwege sneeuw. In 2018 gebeurde dit voor het laatst, terwijl er in 2003 werd getest terwijl de grindbakken nog lijkwit waren van de sneeuw.

968756214871089152

Jinglebells jinglebells F1 in the snow… pic.twitter.com/BzpbgHZM4P — Olav Mol (@Olav_Mol) February 28, 2018

Ferrari, 2018

Zelfs het normaal zo brave Ferrari stuntte ooit met een marketingactiviteit in de sneeuw. Nog niet zo heel lang geleden zelfs, in 2016, mocht Giancarlo Fisichella het proberen in de Italiaanse Alpen.

g6D3qLbRNqQ

BMW Sauber, 2007

In 2007 ging men in Sankt Moritz, Zwitserland ook al los in de bergen. BMW Sauber, waarvan de fabriek in Zwitersland ligt, ging helemaal los op het ijs.

Renault, 2009

Of we deze mee mogen tellen, weten we eigenlijk niet. Toch nemen we deze gebeurtenis gewoon mee in deze lijst! Sneeuwpret is in Dubai namelijk alleen overdekt mee te maken. In 2007 mochten de Renault-coureurs in een skihal in het Midden-Oosten wat meters afleggen en ook buiten op artificieel ijs gingen ze los.

lpmSh5itaCo

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'