Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Guenther Steiner

Steiner sleept F1-team voor de rechter

Guenther Steiner is sinds dit jaar geen teambaas meer bij Haas, maar het vertrek van de markante teambaas krijgt nog een staartje. Hij sleept het team namelijk voor de rechter.

Steiner Haas 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Uit gerechtelijke documenten blijkt namelijk dat Guenther Steiner zijn oude werkgever, Haas F1 Team, voor de rechter sleept. Al sinds de oprichting van het team van Haas in 2014 was de Italiaan van de partij en vanaf de toetreding tot de grid in 2016 was hij de teambaas bij het Amerikaanse team. Steiner probeerde al die tijd Haas op het goede pad te krijgen, maar in aanloop naar het Formule 1-seizoen van 2024 kondigde het team aan dat hij niet terug zou keren bij het team. Steiner zou per direct vervangen worden door Ayao Komatsu, die voorheen als engineer voor het team werkte.

Steiner geeft zich echter niet zomaar gewonnen en spant nu een rechtszaak aan tegen zijn voormalige werkgever, waarbij hij onder andere onbetaalde commissies tussen 2021 en 2023 op wil eisen. Ook zijn beeltenis in promotiemateriaal en merchandise komt ter sprake. Volgens het gerechtelijke document liep de derde termijn van Steiners dienstverband van 1 januari 2021 tot 31 december 2023. In die periode zou hij naar eigen zeggen jaarlijkse uitbetalingen hebben moeten ontvangen met betrekking tot het voorgaande seizoen.

Steiner beweert echter dat Haas de afspraken in zijn arbeidsovereenkomst niet is nagekomen door bepaalde commissies niet uit te betalen. In het stuk staat het volgende vermeld: "Na jaren van acceptatie van de voordelen van de reputatie, ervaring en connecties die meneer Steiner heeft binnen de sport, kan Haas F1 de voordelen die meneer Steiner verdiend heeft niet onthouden."

Herkenbaar figuur

Er wordt ook benadrukt dat Haas merchandise verkoopt met zijn beeltenis erop. Steiner beweert dat dit gebeurt zou zijn zonder zijn toestemming en na de scheiding van de twee partijen, waarbij hij zijn aandeel in de opbrengst verder nooit heeft ontvangen. Steiner werd uiteindelijk populair door zijn prominente rol in Drive to Survive. Hij veranderde al snel in één van de meest herkenbare figuren uit de paddock dankzij zijn consistente aanwezigheid en bijzondere uitspraken.

In de gerechtelijke documenten wordt dan ook het volgende gesteld. "Haas F1 heeft niet het juiste recht om de naam, het imago en de gelijkenis van meneer Steiner te gebruiken of exploiteren in welke vorm van media dan ook na het beëindigen van zijn dienstverband. Haas F1 heeft meneer Steiner niet gecompenseerd voor het ongeoorloofde gebruik van zijn naam, beeltenis en gelijkenis."

Ook interessant:

Met de Grand Prix van Miami staat alweer race nummer zes op het programma van dit Formule 1-seizoen. Kan Max Verstappen hier drie zeges op een rij behalen of steekt iemand anders hier een stokje voor?

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez