Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Steiner verdedigt Verstappen: "FIA-president bemoeit zich er altijd mee!"

Max Verstappen kreeg in Singapore een veelbesproken taakstraf voor zijn 'uitlatingen' in de persconferentie. Wat volgde was een protestactie van de Nederlander en een storm aan kritiek richting de president van de FIA, Mohammed Ben Sulayem. Voor de voormalig teambaas van Haas, Guenther Steiner, is het duidelijk: Ben Sulayem bemoeit zich te veel met de Formule 1.

Ben Sulayem Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Wie had kunnen denken dat een interview voorafgaand aan de Grand Prix van Singapore nog zo lang zo veel invloed zou hebben? FIA-president Mohammed Ben Sulayem zei aan de vooravond van de Grand Prix van Singapore dat hij actief wilde gaan optreden tegen het gebruik van scheldwoorden in de Formule 1. Hij is namelijk van mening dat coureurs een voorbeeldfunctie hebben en zich daar ook naar moeten gedragen.

Dat nieuws werd in de paddock niet echt gewaardeerd en velen spraken zich dan ook uit tegen de uitspraken van de FIA-president. Max Verstappen liet zich vooral duidelijk horen, maar stuitte al snel op serieuze consequenties toen hij tijdens een persconferentie het woordje 'fucked' liet vallen in een van zijn antwoorden over de RB20. De FIA was daar niet van gediend en legde Verstappen een taakstraf op, maar de Nederlander schoot vervolgens in protestmodus en kreeg ook nog eens steun uit allerlei hoeken. 

Ook voormalig Haas-teambaas Guenther Steiner, die zelf vaak vloekend door de paddock liep, steunt de regerend wereldkampioen. "Ik ken Mohammed al heel lang", zo begint Steiner zijn verhaal in de podcast van Sky Sports. "Hij komt uit de rallysport, ik kom uit de rallysport, en ik heb behoorlijk wat tijd met hem doorgebracht en als persoon mag ik Mohammed graag. Ik heb hem altijd gemogen en hij heeft echt een goed karakter, maar als president denk ik dat hij zich soms te veel met de sport bemoeit en dat hij zichzelf daarmee geen plezier doet."

"Je hebt mensen nodig die de organisatie runnen, want het is een grote taak om voorzitter te zijn van een federatie als de FIA. Maar als je dan ook nog betrokken raakt bij de dagelijkse gang van zaken, denk ik niet dat er voldoende ruimte is om alles op het vereiste niveau uit te voeren. Hij zou, naar mijn mening, gewoon goede mensen om zich heen moeten hebben die het werk voor hem doen. Hij bemoeit zich er altijd mee en soms krijgt hij (daar) kritiek (over)."

'Kunnen we het een beetje temperen?'

Volgens Steiner moet je als persoon in zo'n positie ook wel een beetje tegen kritiek kunnen: "In dit soort functies moet je er toch echt aan wennen dat je kritiek krijgt. Het gesprek kan niet altijd alleen maar gaan over hoe goed je bent. Als je lof krijgt, kan je ook rekenen op kritiek en als je een publiek figuur bent hoort dat er gewoon bij. Maar daar moet je mee leren leven, je kunt niet met iedereen bevriend zijn. Dat gaat gewoon niet gebeuren."

Verder is Steiner van mening dat Verstappens acties absoluut niet zwaar genoeg waren: "Max vloekte, maar had het over de situatie bij Red Bull. Hij maakte een opmerking over zijn auto. Is dat goed? Nee. Maar is het echt fout? Ook niet. Hij besloot zelf deze terminologie te gebruiken, dat is prima. Maar hoe vaker je het ter sprake brengt, hoe meer controverse je creëert en hoe meer mensen erover gaan praten. Als je niet wilt dat dit gebeurt, zou ik het volgende doen: als er coureursvergaderingen zijn, want die zijn er elke race, ga je daarheen en zeg je: 'Hé jongens, ik heb één wens, kunnen jullie me hiermee helpen? Ik ben de president van de FIA, kunnen we het vloeken een beetje temperen, alsjeblieft?"

Volgens Steiner is dat de manier om de coureurs in het gering te houden: "Het zijn twintig intelligente mensen, ze dagen je niet bewust uit (als je het zo aanpakt), maar als je ze vertelt dat je een boete krijgt of zoiets, dan ben je echt zelf verantwoordelijk en daag je ze uit. Als je in een auto zit en 350-360 km/u rijdt terwijl iemand anders je afsnijdt, zeg je vaak zaken die beïnvloedt worden door emoties... je meent dat dan ook niet echt. Dan piept de TV (de FOM, red.) het toch weg?"

"Het is emotie. Wij zijn emotionele mensen. Wat moeten ze dan zeggen? 'Oh mijn vriend, dat had je niet mogen doen?' Dat ga je niet zeggen als de adrenaline door je lichaam stroomt en je hartslag omhoog gaat naar 260. Dat gebeurt simpelweg niet. Maar dat is ook wat een sport definieert. We hebben emoties nodig in een sport, want waarom zou het anders interessant zijn? Dus ik denk dat er te veel van is gemaakt", zo sluit de Italiaan af.

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Marko hangt Red Bull-toekomst op aan Verstappen na dreigende schorsing