Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Andretti Formula Racing

Steiner weet het zeker: "Formule 1 neemt Andretti in bescherming"

Nu de Formule 1 de aanvraag van Andretti Formula Racing heeft afgewezen voor 2025 en 2026, komen de eerste reacties van prominenten binnen. Volgens voormalig Haas-teambaas Guenther Steiner neemt de F1 Andretti hiermee tegen zichzelf in bescherming.

Steiner
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Andretti Formula Racing had de goedkeuring van de FIA om toe te treden tot de wereld van de koningsklasse van de autosport, maar de F1 ligt daar nu voor. Andretti zou als elfde team niet competitief genoeg zijn om waarde toe te voegen. Ook zou de Formule 1 meer betekenen voor Andretti dan andersom. Het Amerikaanse team gaf zelf ook een reactie op het document dat de F1 deelde en is het 'sterk oneens met de inhoud ervan'.

Voormalig Haas-teambaas Guenther Steiner, die recent vertrok bij het Amerikaanse team, reageert op de afwijzing bij ESPN. "Ik denk dat ze ernaar keken en het te ambitieus vonden. Ik heb niet alle informatie. Misschien hebben ze ernaar gekeken en gezegd: we willen ze, maar we willen ervoor zorgen dat ze succesvol zijn als ze komen, dat we ze tegen zichzelf beschermen. Ik denk dat de F1 alle teams beschermt, iedereen die betrokken is bij de sport. Ze hebben de deur niet helemaal dichtgegooid, want ze zeiden dat er in 2028 een nieuwe mogelijkheid is. Laat ons zien dat je er tegen die tijd klaar voor bent en competitief kunt zijn. Dan denk ik dat we ze zouden verwelkomen", aldus Steiner.

Geld meer verdelen

De Formule 1 telt op dit moment nog tien teams en dus twintig coureurs. Volgens Steiner is er geen ideaal aantal teams. "Als je 11 of 12 zeer competitieve teams hebt, is dat niet slecht, maar de commerciële kant moet er ook achter staan. Als er meer teams zijn, moet je het geld delen met meer mensen en is er dus minder voor iedereen. En dan ineens, zelfs als je twaalf competitieve teams hebt, zullen sommigen niet genoeg geld hebben en terugvallen", vertelt hij.

Steiner kwam als teambaas met Haas nieuw binnen in de Formule 1 in 2016, maar dat was toen een 'heel andere F1', volgens hem. "De verwachting is nu dat alle teams competitief zijn, alle teams zijn nu stabiel. Het is heel moeilijk om dit werk te doen en het is er niet makkelijker op geworden, vooral met de budget cap. Dus als een team binnen wil komen en competitief wil zijn door in de eerste twee jaar meer uit te geven dan iedereen, dan kan dat dus niet. Je kunt niet meer doen dan de anderen. Het enige wat je niet hebt, is de ervaring van de anderen."

"Dus het is heel erg moeilijk. Ik zeg niet dat het niet te doen is, maar als je nu mee wil doen, moet je je team meenemen, jezelf voorbereiden en wanneer je in de Formule 1 terecht komt ervoor zorgen dat je zo competitief bent als de F1 nu vereist. Er is nu geen zwak team meer, het is erg competitief. Je kunt niet falen en de FOM staat niet toe dat iemand faalt. Je moet er dus 100 procent zeker van zijn dat je kunt bewijzen dat je niet zult falen", zo sluit Steiner af.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender

8 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Streep erdoor Marko gooit verrassend deur dicht voor deze potentiële teamgenoot Verstappen