Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Steward ontving doodsbedreigingen na straf voor Verstappen

Mika Salo ligt momenteel onder een vergrootglas. De oud-Formule 1-coureur, die tegenwoordig regelmatig als Formule 1-steward door het leven gaat, vertelt over de keerzijde van zijn rol tijdens een Grand Prix-weekend.

Tijdens een race worden overtredingen geconstateerd door de wedstrijdleider van de FIA. Vervolgens stuurt hij, tegenwoordig Michael Masi, het dossier door naar de stewards, waarvan er elke race vier zijn aangewezen. Zij beslissen dan over een eventuele straf. Vaak zijn dit oud-coureurs, die de situatie ook vanuit het oogpunt van de coureur kunnen bekijken. Mika Salo is zo'n oud-coureur die zo nu en dan fungeert als steward voor een Formule 1-race. Zo deed hij dat ook afgelopen weekend, toen hij samen met drie mede-stewards onder andere een dubbele straf uitdeelde aan Lewis Hamilton, die een proefstart op een verkeerde plek maakte. In gesprek met het Finse Iltalehti gaat Salo in gesprek over zijn werk als steward. Volgens hem is het altijd lastig, omdat het probleem is dat een steward nooit iedereen tevreden kan stellen. Er is altijd wel een partij die in het nadeel is na een beslissing van de vierkoppige 'jury'. Hij vertelt hoe hij jaren geleden online werd belaagd nadat hij een controversiële beslissing maakte. We gaan terug naar het jaar 2017, toen Max Verstappen tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten door een prachtige inhaalactie tijdens de laatste ronde de derde plaats voor zich opeiste. De Nederlander stond al glunderend te wachten op zijn trofee toen duidelijk werd dat hij een straf had gekregen, omdat hij buiten de lijntjes zou hebben gekleurd. Check de beelden daarvan hieronder. Tekst gaat verder onder de Tweet.

922202822891814912

Wauw Wauw Wauw! Wat een wereldactie van @Max33Verstappen Door 5 sec tijdstraf toch geen podium, wél Driver of the Day! #Verstappen #USGP pic.twitter.com/RKTlB15leI — Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) October 22, 2017

Mika Salo was destijds ook een van de stewards en gebruikt het voorbeeld van Verstappen om uit te leggen hoe ondankbaar zijn werk als steward kan zijn. "Degenen die na een beslissing van de stewards boos worden, die kruipen dan in de pen. Toen ik Verstappen destijds een straf gaf in de Verenigde Staten, heb ik nog een jaar lang doodsbedreigingen ontvangen", erkent Salo. Ook op dit moment ligt Salo onder een vergrootglas, omdat hij tijdens de Russische Grand Prix afgelopen weekend informatie zou hebben doorgespeeld aan de commentatoren van de Finse televisie.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden