Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Spanje 2022

Stewards dreigen met straffen voor Formule 1-coureurs na 55 (!) overtredingen

Tijdens de kwalificatie voor de GP van Spanje gingen de Formule 1-coureurs massaal over de schreef. Straffen werden er niet uitgedeeld, maar in de toekomst kan het wel eens anders zijn.

Verstappen Spain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

De nieuwe Formule 1-wedstrijdleiders willen dit jaar iets doen aan de langzame ronden tijdens de kwalificaties. Om opstoppingen te voorkomen is er dit jaar elk raceweekend een maximum tijd waaraan de coureurs zich moeten houden als ze zich voorbereiden op hun snelle ronde. Tijdens de kwalificatie voor de GP van Spanje werden deze regels echter massaal aan de laars gelapt door de Formule 1-coureurs.

Achttien van de twintig coureurs gingen namelijk minstens één keer over de schreef en in totaal constateerde de FIA 55(!) overtredingen waarbij de maximum tijd werd overschreden. De stewards bekeken elke zaak apart en concludeerden dat de meerderheid van de overtredingen werd veroorzaakt door coureurs die andere coureurs volgden tijdens hun outlap.

Elke coureur probeerde daarbij een gat te creëren naar de auto voor hem, waardoor elke coureur in het treintje weer iets langzamer reed dan de coureur daarvoor. Daarbij overschreed iedereen de maximale rondetijd die door de wedstrijdleider was vastgesteld.

Straffen in de toekomst

De stewards ontdekten dat Haas-coureurs Mick Schumacher en Kevin Magnussen vooraan reden in de vijf gevallen waarbij zich een treintje ontwikkelde, vooral vanwege het feit dat de Haas-pitbox vooraan de Spaanse pitstraat te vinden is.

Zij konden hun snelheid wel controleren, zonder dat ze rekening moesten houden met andere bolides voor hen op de baan. De andere coureurs die de regels overtraden, reden volgens de FIA bijna allemaal achter Mick en Kevin aan. Daarom werd alleen het Haas-duo naar de stewards gestuurd om zich te verantwoorden. Zij kregen een waarschuwing, maar de stewards benadrukken dat ze in de toekomst mogelijk niet zo mild zullen zijn.

"Deze procedure, die in de notities van de wedstrijdleider staat, is relatief nieuw en pas dit seizoen geïntroduceerd. Tot op heden zijn er geen straffen uitgedeeld voor overtredingen. De Haas-coureurs hadden in tegenstelling tot de andere coureurs echter een betere kans om zich aan de instructies te houden", laten de stewards optekenen.

"Aangezien de procedure nieuw is en de andere coureurs in feite ook in overtreding waren, maar in mindere mate, delen de stewards een waarschuwing uit aan de twee betrokken coureurs. De stewards benadrukken dat toekomstige overtredingen voor straffen kunnen zorgen. Niet alleen voor deze coureurs, maar voor elke deelnemer die in de toekomst een vergelijkbare overtreding begaat", zo waarschuwen zij iedereen.

Voorspelgame visual 2022

Wie wint de Grand Prix van Spanje 2022?

Speel mee en maak kans op een prachtige Max Verstappen drivers cap!

Speel mee
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Spanje 2022 RN365 Nieuwsdossier

20 reacties

Viaplay

Unibet
x
Oeps Verbaasde Leclerc vierde podium al na 'uitvalbeurt' Verstappen