Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Toen de spectaculairste Ferrari F1-move ooit niet doorging: "Zelfs mijn moeder wilde 't"

Het had dé auto- én motorsportsensatie van de eeuw kunnen worden: MotoGP-legende Valentino Rossi die de overstap zou maken naar de Formule 1. Was het onmogelijk? Nee, zeker niet...

Het was in april 2004 dat Valentino Rossi onder strikte geheimhouding afreisde naar Ferrari's testcircuit Fiorano. Althans, dat was de bedoeling, maar het bleef niet lang een geheim, zo riep Valentino Rossi in 2022 nog in herinnering in de show In depth met Graham Bensinger . Maar Rossi maakte indruk en nieuwe tests volgden, op Valencia zelfs samen met tal van andere F1-coureurs. Wederom maakte hij indruk door de twaalfde tijd te klokken van in totaal zestien deelnemers. Hij gaf slechts zeven tienden toe op de tijd van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. Een overstap van de MotoGP naar de Formule 1 lonkte, maar verhalen dat hij in 2006 naast Schumacher bij Ferrari had kunnen debuteren zwakt hij zelf af. "Er lag een plan klaar, maar volgens dat plan zou ik niet direct naar Ferrari gaan. Ik zou dan bij een kleiner team instappen om vervolgens bij goede resultaten en met de nodige ervaring naar Ferrari te gaan", aldus de Italiaan.

Rossi volgde zijn hart

"Ik was echt niet slecht met die auto, maar op de vlucht terug naar huis na een test met Ferrari besloot ik toch actief te willen blijven in de MotoGP", zo vervolgt hij over de keuze die hem toch ook zwaar viel, te meer omdat heel veel mensen in zijn omgeving hem wél graag die switch zagen maken. "Er werd vanuit mijn directe omgeving veel druk op mij uitgeoefend: 'Ga nou voor vier wielen, ga nou voor Ferrari. Dat is echt mega!', zeiden ze. En steeds als ik mijn standpunt duidelijk wilde maken, riepen ze 'nee, nee, ga naar Ferrari!'. Zelfs mijn moeder vond dat ik voor Ferrari moest kiezen." Maar de kritiek op zijn persoonlijke keuze wist hij voor zichzelf makkelijk te pareren: "Uiteindelijk was het mijn keuze en in mijn hart voelde ik dat ik in de MotoGP moest blijven." Ondanks zijn besluit zou hij twee jaar later opnieuw testen voor Ferrari (zie foto hierboven). Nieuwe serieuze plannen voor een F1-switch werden niet meer gesmeed.

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"