Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Tops en flops GP Frankrijk: modebewuste Hamilton, slapstick Gasly

Voor de achtste keer dit Formule 1-seizoen werd er een Grand Prix-weekend gehouden en voor de achtste keer dit Formule 1-seizoen leverde het een overwinning op voor Mercedes. In de eerste en de laatste ronde werd er ingehaald, voor de rest gebeurde er weinig. Oja, er waren nog een aantal uitblinkers en wat teleurstellingen.

Tops Het begint zo langzamerhand vaste prik te worden in deze rubriek: Lewis Hamilton die als eerste wordt genoemd. Maar goed, op de Brit staat dan ook geen maat. Vier uit de laatste vier, zes uit acht - criticasters zullen beweren dat hij het geluk vaak aan zijn zijde heeft, maar zie dat geluk maar eens af te dwingen. Op donderdag bij een modeshow, op zaterdag de 86ste poleposition uit zijn Formule 1-loopbaan en op zondag overwinning nummer 79. Nog dertien te gaan. Vanwege het zaterdagse wegvallen van Sebastian Vettel viel het misschien minder op, maar Charles Leclerc leverde na wat kleine probleempjes op vrijdag een ijzersterk restant van het Franse GP-weekend af. Weer een podium, ditmaal met zicht op de in de slotfase kreupele Valtteri Bottas. Komt Leclerc eindelijk een beetje tot zijn recht in het strakke keurslijf van Ferrari? Max Verstappen deed wat hij kon en ook de mannen van Renault maximaliseerden, maar de grote smaakmakers van het weekend waren de McLaren -coureurs. Veertien punten leek het team te behalen, tot Lando Norris in de slotfase wegviel. Een zesde plek voor Carlos Sainz en een negende voor diezelfde Norris is desalniettemin een resultaat om over naar Woking te schrijven. McLaren komt eraan - het is een lange, pijnlijke weg sinds dat laatste podium in Australië 2014, maar men zal op een gegeven moment een nieuw hoogtepunt bereiken.

Flops Ook al is hij inmiddels 23 jaar oud, Pierre Gasly heeft nog altijd een kwajongensachtige sprankeling in zijn ogen. Zal dat het dan misschien zijn, die onschuldigheid, waardoor de Red Bull-leiding hem er nog niet uit wil smijten? Het begint een beetje slapstick te worden: Gasly was voor eigen publiek in Le Castellet tandeloos, machteloos en reed lichtjaren achter Red Bull-teammaat Verstappen aan. Als we héél eerlijk zijn en door die olijke verschijning heen prikken, zou hij eigenlijk geen enkele ronde meer in deze bolide af mogen leggen. Ze gaven het van tevoren al aan: de Grand Prix van Frankrijk, dat kan zomaar he-le-maal ruk worden. En inderdaad: Guenther Steiner en zijn Haas -lieden dropen voor het tweede achtereenvolgende weekend puntloos af. De wagen was volgens de rijders niet eens zo slecht, er is echter gewoonweg geen tempo in te krijgen. Op deze manier wordt het lastig om de fouten te analyseren - is het begin dit jaar zo sterke Haas in een bodemloze put gelazerd? Dat de wedstrijdleiding de ene op de andere controversiële beslissing stapelt, dat weten we nu wel, maar stel dat je een motorleverancier in de Formule 1 bent en vol trots de nieuwe specificatie van je krachtbron - eerder dan verwacht - introduceert. Dan hoop je dat-ie het goed doet, toch? De Spec-3 van Honda viel eigenlijk best wel behoorlijk tegen op het Circuit Paul Ricard en ook al was die baan geen ideale graadmeter, het is wel duidelijk dat Honda feitelijk onderaan staat wat betreft het geleverde vermogen. Er is nog meer werk aan de winkel in Sakura.

Viaplay
x
LIVE Reacties na bizar einde sprintkwalificatie