Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Tost lovend over ongelooflijke Verstappen: "Dat is zo indrukwekkend van Max"

De Formule 1 gaat in 2024 verder zonder Franz Tost. Hij liep meer dan 20 jaar rond in de paddock en was onder meer de teambaas van Max Verstappen in zijn tijd bij Toro Rosso. Hij spreekt vol lof over de inmiddels drievoudig wereldkampioen.

Tost Verstappen 2015
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Franz Tost kwam in 2000 in de Formule 1 terecht als Track Operations Manager bij BMW, dat toen de motorleverancier van Williams was. Hij bleef in die functie tot het einde van 2005, om vervolgens de teambaas bij Toro Rosso en later bij AlphaTauri te worden. Daar had hij vele talenten onder zijn hoede, waaronder Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz en natuurlijk Max Verstappen.

Tost is lovend over Verstappen in een documentaire die over de Oostenrijker gaat en op F1 TV te zien is. "Max heeft zo'n ongelofelijke snelheid. Toen we hem naar de Formule 1 brachten, herinner ik me dat mensen tegen me zeiden: je bent helemaal gek, hoe kun je iemand in de auto zetten die nog niet eens zijn rijbewijs heeft? En ik kan me ook nog de natte race op de Norisring van Max herinneren. Volgens mij reed hij op de droge lijn, maar hij was twee seconden sneller dan de rest", zo spreekt de oud-teambaas van Toro Rosso zijn verbazing uit.

Voordat Verstappen daadwerkelijk aan de start verscheen op de F1-grid, reed hij een test namens Toro Rosso. "We hadden de test in Italië en hij paste zich gelijk aan alles aan, zoals de snelheid en de remmen. Andere coureurs hebben 10, 20 of 100 ronden nodig om zich aan te passen aan de snelheid. Dus dat was zo indrukwekkend van Max", aldus Tost.

Verstappen debuteerde vervolgens als jongste coureur ooit in de Formule 1. Op 15 maart 2015 stond hij aan de start van de Grand Prix van Australië. "Ik had geen enkel voorbehoud toen we met Max startten in 2015. De leeftijd maakt niet uit, het is maar een getal op de kalender. Als je hem iets vertelde, hij begreep gelijk wat je bedoelde. Dat is ook heel erg indrukwekkend aan Max", zo sluit de Oostenrijker af.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Max liep schade op door kamikazeactie Perez: "Hij remt 50 meter later!"