Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Toto Wolff blaast tien Mercedes-kaarsjes uit

Vandaag, 20 januari 2023, is het precies tien jaar geleden dat Toto Wolff teambaas werd van het Mercedes Formule 1-team. Hoe dat verder verliep, dat weten we, maar op zijn F1-jubileum blikken we toch nog even terug op zijn imposante carrière tot nu toe.

Torger Christian 'Toto' Wolff werd op 20 januari 2013 de teambaas van het Mercedes Formule 1-team. Daarvoor was hij al geen onbekende binnen de wereld van de F1, want als aandeelhouder van Williams zagen we de Oostenrijker al meermaals in de paddock. Toch koos hij vanaf '13 volledig voor de Duitse renstal. De successen volgden niet veel later. In zijn 'debuutjaar' bij Mercedes, waar hij overigens ook mede-eigenaar van is, ging Red Bull er nog vandoor met de wereldtitel in de Formule 1. Een jaar later brak het ongelooflijk dominante tijdperk aan van Mercedes. Het Duitse team bouwde voor 2014 en daarna de beste V6-motor en samen met een competitief chassis won Mercedes wereldtitel na wereldtitel. Tien jaar nadat Wolff teambaas werd van Mercedes spreken de resultaten voor zich, zoals iets verder naar onder in het schema is te zien. Naast de sterke resultaten van Mercedes onder het bewind van Wolff kennen we de Oostenrijker ook vanwege zijn iconische uitlatingen naast het asfalt. Wolff is fanatiek, héél fanatiek. Vooral in 2021 werden de F1-fans getrakteerd op zijn fanatisme, zoals het kapotslaan van zijn koptelefoon na een crash tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton in Saoedi-Arabië '21, maar ook tijdens de seizoensfinale. De woorden ' No Mikey, this is so not right' zullen nog lang gehoord worden in F1-land en de fanatieke uitbarstingen van Wolff - of je er nou van houdt of niet - blijven toch iconisch in de koningsklasse.

Hoe kwam Wolff in de F1 terecht?

Wolff was niet altijd de allergrootste racefan. Sterker nog: per toeval ontdekte hij zijn nieuwe passie na een weekendje weg in Amsterdam. Op de terugweg kwam hij langs de Nurburgring, waar zijn passie voor autoracen ontstond. Als coureur wist hij nou niet echt potten te breken, maar met zijn latere vermogen koos Wolff voor een andere rol binnen de mondiale autosport en de Formule 1. Hoe kwam Wolff terecht bij Williams en bij Mercedes? Wat deed Wolff daarvoor binnen de racerij? RacingNews365-host Joris Mosterdijk praat je bij.

uquRrBe0QYU

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'