Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Tsunoda ziet grote verschillen: "Ik had geen idee waar ik mee bezig was"

Yuki Tsunoda merkt grote verschillen met het vorige Formule 1-seizoen, gedurende welke hij naar eigen zeggen niet altijd het idee had wat hij aan het doen was. De AlphaTauri-coureur kijkt met blijdschap terug op de GP van Emilia-Romagna.

Het eerste Formule 1-seizoen van Yuki Tsunoda kon beter. In zijn debuutjaar eindigde hij als veertiende in de WK-stand, terwijl teamgenoot Pierre Gasly op de negende plaats eindigde met meer dan drie keer zoveel punten (32 tegen 110). In 2022 gaat het tot nu toe wat beter, wat vooral opviel tijdens de laatste race in Imola. Tsunoda kende hier een sterke race en kwam als zevende over de finishlijn, waardoor hij zijn een-na-beste resultaat van vorig jaar evenaart. De jonge Japanner merkt dat hij sneller wordt, zo legt hij uit voor de microfoon van onder meer RacingNews365. "Ik ben veel meer gecontroleerd, zou ik zeggen, in vergelijking met vorig jaar. Vorig jaar had ik de controle nog niet echt."

Wat er in 2021 fout ging bij Tsunoda

"Vorig jaar was ik elke ronde gewoon over de limiet aan het pushen en dan gebeuren er dingen", aldus Tsunoda, die er wel van heeft geleerd. "Ik ben door een neerwaartse spiraal heengegaan, maar daar steek je ook veel van op. Ik ging door naar de volgende stap en daarom kon ik punten scoren in Imola. In vergelijking met vorig jaar is het een grote stap, vooral qua race pace." Tsunoda is ook een stuk rustiger geworden tijdens de race. In 2021 was het bijna een zekerheid dat de Japanner scheldend te horen was over de boordradio, maar dit seizoen is hij kalmer. "Misschien schreeuw ik nog wel, maar nu druk ik de radioknop niet meer in", lacht hij. "Ik probeer echt wat rustiger te zijn." "Natuurlijk had ik veel respect voor de engineers, maar ik denk dat dat alleen maar toegenomen is. Ik realiseerde mij dat het geen nut had om te schreeuwen op de radio. Het is beter om de limieten te vertellen met een rustige stem, dus ik denk dat het een volgende stap was en goed is."

Viaplay
x
Tijdschema Formule 1 GP Spanje 2024