Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Valentino Rossi

Valentino Rossi: het afscheid van een icoon

Waar wereldwijd veel aandacht uitgaat naar de spannende titelstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton in de Formule 1, staat er ook een enorme spotlight gericht op het Spaanse circuit van Valencia. De hele auto- en motorsportwereld staat stil bij het afscheid van een icoon. Zijn naam: Valentino Rossi.

Rossi tribute
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © MotoGP

Liefst negen wereldtitels in de wegracerij prijken er achter de naam van Valentino Rossi. Hij pakte er één in de 125cc, één in de 250cc en zeven keer kroonde hij zich tot de beste van de wereld in de 500cc/MotoGP, eerst met Honda, later met Yamaha. Dat laatste is misschien wel zijn grootste triomf geweest, om direct te winnen met een merk dat hooguit de underdog was.

De flamboyante coureur is wereldwijd haast synoniem geworden voor de motorsport, een grotere ambassadeur kon en kan de wereld van de tweewielers zich niet wensen. Dat oversteeg zelfs de motorsport als aparte discipline, niet voor niets brengen de Formule 1-coureurs in de video onderaan een eerbetoon aan 'The Doctor' met het iconische startnummer 46.

En Valentino Rossi ging door, nee, ging héél lang door. Hij overleefde meerdere generaties, waarbij hij de gave liet zien zich steeds aan te passen aan de rijstijlen van de nieuwe, opkomende talenten. Hij vocht nog met grote namen als Max Biaggi en Loris Capirossi, nam in zekere zin het stokje over van de ook al bepaald niet onsuccesvolle Mick Doohan. Legendarisch waren duels met Sete Gibernau, Casey Stoner, Jorge Lorenzo en niet in de laatste plaats met Marc Marquez. En zo kunnen we nog wel even doorgaan...

Rossi in de autosport?

Afgelopen weekend was één grote ereronde die Valentino Rossi vanaf het begin van de eerste vrije training tot de laatste ronde van de race reed. De laatste jaren raakte het podium steeds verder uit zich, dit seizoen kon je dat zelfs stellen over het behalen van punten. Maar hij ging door, want hij genoot. Hij is een liefhebber. Een betere reden om door te gaan, bestaan niet. Hij besloot zojuist zijn carrière met een fraaie tiende plaats na één van zijn betere races van het seizoen.

Hebben we het laatste van Rossi gezien? Op het hoogste motorsporttoneel wel, maar op de circuits zal hij zeker nog gespot gaan worden. Hij maakt er geen geheim van dat hij wat vaker mee zou willen doen aan autosportwedstrijden. Een 24 uursrace met zijn grote fan Lando Norris? 'Waarom niet?', riep hij laatst nog.

Zeker is dat de MotoGP hem gaat missen en de Nederlandse fans ongetwijfeld ook als ze jaarlijks weer afreizen naar het TT-circuit in Assen. De MotoGP neemt niet afscheid van een icoon, maar van hét icoon. Het applaus voor de Italiaan hield op het Circuit Ricardo Tormo dan ook nog heel lang aan.

4 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Domenicali Hoogste F1-baas doet een oproep aan Ferrari na vertrek Binotto