Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 03 jul - zo 05 jul

Tweede vrije training

 • 1 RIC
 • 2 NOR
 • 3 VET
VT3 za 04 jul 12:00 13:00
Quali za 04 jul 15:00 16:00
Race zo 05 jul 15:10 17:10
aut
vr 10 jul - zo 12 jul
Quali za 11 jul 15:00 16:00
Race zo 12 jul 15:10 17:10
aut
hun
vr 17 jul - zo 19 jul
Quali za 18 jul 15:00 16:00
Race zo 19 jul 15:10 17:10
aut
gbr
vr 31 jul - zo 02 aug
Quali za 01 aug 16:00 17:00
Race zo 02 aug 16:10 18:10
hun
gbr
vr 07 aug - zo 09 aug
Quali za 08 aug 16:00 17:00
Race zo 09 aug 16:10 18:10
gbr
esp
vr 14 aug - zo 16 aug
Quali za 15 aug 15:00 16:00
Race zo 16 aug 15:10 17:10
gbr
bel
vr 28 aug - zo 30 aug
Quali za 29 aug 15:00 16:00
Race zo 30 aug 15:10 17:10
esp
ita
vr 04 sep - zo 06 sep
Quali za 05 sep 15:00 16:00
Race zo 06 sep 15:10 17:10
bel
aut Liveblog VT2
Start GP Oostenrijk
Dagen
Uur
Min.
Sec.
MotoGP 2019

Van den Goorbergh: "Zonta nog niet te vergelijken met Max Verstappen"

Hij is pas dertien jaar maar wordt nu al in de gaten gehouden door teams in de MotoGP-paddock. Zonta van den Goorbergh is de zoon van voormalig MotoGP-rijder Jurgen van den Goorbergh en hoopt net als zijn vader ooit terecht te komen in de koningsklasse van de motorsport. Geen eenvoudige opgave, maar zijn vader geniet alvast van de weg richting topklasse.

Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Rookies Cup

Waar Jos Verstappen zoon Max bij de hand nam en stad en land afreisde om zijn zoon te kunnen helpen, daar helpt Jurgen van den Goorbergh zijn zoon Zonta in de motorsport om zijn droom uit te laten komen. "Het is geweldig om met Zonta op pad te zijn en de route richting de MotoGP af te leggen. Hij nog heel jong en hebben we nog een lange weg te gaan. Op dit moment rijdt hij in de Red Bull Rookie Cup en daardoor zijn we al meerdere keren per jaar te vinden op de MotoGP-paddock, aangezien de races in de Rookie Cup in hetzelfde weekend plaatsvinden", aldus van den Goorbergh in een exclusief interview met RacingNews365.

"Hier op Misano bijvoorbeeld zie je toch weer veel mensen terug die ik al jaren niet meer heb gezien en dat is toch belangrijk in deze wereld. Je moet net als in de Formule 1 altijd goed in beeld blijven bij de mensen in de MotoGP-paddock. De Rookie Cup zorgt ook voor meer bekendheid van de rijders waardoor we bijvoorbeeld weer meer sponsoren aan ons kunnen binden. Die zijn vooral nodig voor het Spaans kampioenschap, waarin Zonta ook actief is. Daarvoor moeten we veel reizen en dat breng natuurlijk veel kosten met zich mee."

De sponsoren en het geld spelen een belangrijke rol in zowel de auto- als motorsport, maar natuurlijk zijn de prestaties het belangrijkst, net als in andere sporten. "Zonta is op dit moment heel goed bezig en presteert boven verwachting in de Rookie Cup dit seizoen. Toch blijft hij met beide benen op de grond staan en gaat hij doordeweeks ook gewoon naar school. Er is namelijk zeker geen garantie dat je uiteindelijk in het MotoGP-circus terechtkomt, al is dat natuurlijk wel het doel. Toch zal Zonta nog zeker een of twee jaar nodig hebben in de Rookie Cup en de Spaanse kampioenschappen om zich te kunnen ontwikkelen. Daarna hopen we op een zitje bij een Moto3-team, maar daarvoor moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Alleen wanneer je de Rookie Cup wint, zou je al jonger je debuut mogen maken in de Moto3 als die kans zich voor mocht doen."

Met 165 races in het wereldkampioenschap op zak weet vader Jurgen als geen ander hoe alles werkt in de motorsport en die ervaring probeert hij dan ook over te brengen op zijn zoon, net als dat Jos Verstappen dit bij Max deed. "Er zijn zoveel jongens met talent, dus voordat je ooit in de MotoGP terechtkomt dan ben je wel heel wat jaren verder. De focus ligt daarom ook op veel kortere termijn. Zoals nu in de Rookie Cup, waar we ons ook echt alleen bezig hoeven te houden met racen. Voor de rest is alles geregeld hier, dat is echt top en ook belangrijk voor de toekomst van de motorsport want er zijn onwijs hoge kosten aan deze sport verbonden. De sponsoren in het Spaanse kampioenschap hebben we dan ook hard nodig want anders is het niet te betalen. Ik ben blij dat veel van mijn eigen sponsoren tijdens mijn eigen carrière en in de verschillende Dakar Rally’s die ik heb gereden nu ook Zonta weer steunen."

De inmiddels 49-jarige van den Goorbergh heeft al weleens contact gehad met Jos Verstappen over de situatie waarin hij nu verkeert. "Ik ken Jos al redelijk lang doordat we tijdens onze carrières ook beiden in Monaco woonden. Daardoor kwamen we elkaar redelijk wat keren tegen en had je toch wat dingen gemeen. Dat hebben we nu natuurlijk ook en ik begrijp Jos dan ook heel goed als hij zegt hoe zwaar het is om een zoon te begeleiden gedurende zo'n reis, dat kun je écht maar één keer goed doen."

"Toch wil ik Zonta absoluut niet vergelijken met Max, want ondanks dat Zonta bekend staat als een talent en zijn prestaties tot nu toe goed zijn, is Max Verstappen natuurlijk wel écht een megatalent dat zich ook al bewezen heeft. Natuurlijk hoop ik dat Zonta het ook zo goed gaat doen in de motorsport, maar we hebben zoals gezegd nog een lange weg af te leggen richting het MotoGP-circus. Ik blijf dan ook zeer geïnteresseerd in het verhaal van Jos en Max richting de Formule 1, ik denk dat zowel Zonta als ik veel aan die ervaring van hen zullen hebben."

Luister nu de nieuwste Formule 1-podcast van RacingNews365 met Tim Coronel, Jeroen van Inkel en Joe van Burik.

Speel mee (gratis!) met de RacingNews365 Bingo tijdens de GP van Oostenrijk en win te gekke prijzen!

Claim je Bingo kaart

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

0 reacties

  Live Tweede vrije training Formule 1 GP Oostenrijk