Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Van der Garde oordeelt over vervanger Masi: "Dan krijg je bij hem gewoon straf"

Michael Masi heeft zijn laatste Formule 1-Grand Prix geleid. Na de race in Abu Dhabi is hij door de FIA aan de kant geschoven en vervangen door twee wedstrijdleiders: Eduardo Freitas en Niels Wittich. De eerste is een bekende van Giedo van der Garde, die de afgelopen jaren vaak te maken kreeg met de Portugees.

Freitas Edoardo FIA
Interview
Naar nieuwsoverzicht © FIA

Giedo van der Garde was de laatste jaren actief in de ELMS- en WEC-klasse met Racing Team Nederland. Daar had hij altijd te maken met Eduardo Freitas als wedstrijdleider. De Portugees is nu gepromoveerd en zal vnaf volgend jaar samen met Niels Wittich de taken van Michael Masi over nemen.

We vragen Van der Garde naar de nieuwe wedstrijdleider. Volgens de voormalig F1-coureur is het een goede keuze. "Freitas? Dat is een goede wedstrijdleider. Ik ken hem al een paar jaar. Het is een strenge kerel, regels zijn bij hem regels. Als je ze niet volgt, dan krijg je bij hem gewoon een straf!"

Van der Garde pleit voor meer hulp aan wedstrijdleiders

Tegelijkertijd hoopt Van der Garde dat de Portugees en zijn Duitse collega meer steun gaan krijgen dan Masi deed. Volgens hem moet er namelijk een ex-coureur aan hun zijde staan, die de kans moet krijgen om vanuit het oogpunt van een coureur zijn mening te geven.

"Ik denk dat het ook belangrijk is wie er met intern bij de FIA hem gaat samenwerken, wie er zijn rechter- of linkerhand wordt. Het is vind ik belangrijk dat er een ex-coureur bijkomt die mee gaat kijken. Vooral bij de race-incidenten, wie heeft wat fout gedaan en wie doet iets niet goed."

"Een racer kijkt toch anders naar dingen dan een wedstrijdleider die misschien wel wat gereden heeft, maar waarvan het niet zijn vak was. Daar moet een hele goede combinatie in gemaakt worden. Ze moeten gewoon een, twee of drie coureurs pakken elk jaar waarmee ze kunnen rouleren. Zij moeten dan hun mening geven over wat er gebeurt op de circuits"

Vertrek van Masi is jammer

Alhoewel Van der Garde dus te spreken is over Freitas, vindt hij het tegelijkertijd jammer dat het betekent dat Masi is geslachtofferd. Toch is het nog steeds jammer dat Michael Masi weg is gegaan, want vorig jaar waren de races spannend en werd er veel toegelaten en was het spectaculair. Uiteindelijk is er een nieuwe FIA-baas en die bepaalt."

"Freitas als keuze is zeker een goede keuze. Het is een capabele man. Hij kan alles goed uitleggen en is de laatste jaren wel wat coulanter geworden in de straffen en de samenwerking met de coureurs."

"Als coureurs, en er zijn in het WEC best wel wat ex-F1-coureurs, zijn we ook wel eens een discussie met hem aan gegaan. Daar stond hij zeker voor open, dus hij zit denk ik wel op de juiste plek nu", zo luidt zijn oordeel.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull speelden verstoppertje

In de nieuwste RacingNews365-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk uitgebreid terug op de testdagen in Barcelona.

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

21 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken