Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

Vasseur verdedigt strategie Ferrari: "Als je langzaam bent, blijf je langzaam"

Ferrari werd de afgelopen jaren veelvuldig bekritiseerd vanwege een aantal strategische fouten. Teambaas Fred Vasseur verdedigt de (mislukte) keuzes van dit jaar.

Leclerc Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Vóór de start van het seizoen 2023 werden wijzigingen doorgevoerd bij Ferrari. Ravin Jain werd benoemd tot strategiedirecteur en zijn voorganger Inaki Rueda werd overgeplaatst naar een fabrieksfunctie.

Onder meer bij de GP van de Verenigde Staten werd er vanuit de buitenwacht kritiek geuit op het team, omdat Charles Leclerc met een eenstopstrategie de race afwerkte. Leclerc startte vanaf poleposition, maar eindigde als zesde, om daarna ook nog eens gediskwalificeerd te worden vanwege een te ver afgesleten bodemplaat. Vasseur benadrukt dat Ferrari constant bezig is met het verbeteren van de keuzes aan de pitmuur en wijst de bewuste race in Austin aan als voorbeeld van een fout.

"We moeten ons altijd verbeteren en proberen het beter te doen", vertelt hij aan de media, waaronder RacingNews365. "Ik denk eerlijk gezegd dat de strategie dit seizoen erg goed is geweest. Je kunt het bijvoorbeeld hebben over Austin, waar Charles één stop maakte. Maar het ging meer om de bandenkeuze dan om iets anders."

Lijdzaam toezien

Ferrari voldeed in 2023 niet aan de verwachtingen en moest lijdzaam toezien hoe Red Bull domineerde. Lichtpuntje was wel dat het Italiaanse team als enige een GP-zege van Red Bull wist af te snoepen (zege Carlos Sainz in Singapore).

"Soms komt er een safety car twee ronden na een pitstop en helaas heb je geen kristallen bol. Maar ik denk dat ik over het algemeen heel tevreden ben met het seizoen, ik ben heel tevreden met de ondersteuning van de fabriek en wat we doen op de pitmuur. Het ging vrij soepel, de sfeer is altijd rustig op de pitmuur", kijkt Vasseur terug.

"Vaak als je van buitenaf het gevoel hebt dat de beslissing niet goed is of iets dergelijks, komt dat vooral door het tempo. Toen we tijdens het seizoen een heel goede racepace hadden, was de strategie altijd goed. Het is veel makkelijker om een goede strategie te hebben als je snel bent, dan als je langzaam bent. Je kunt één, twee of drie pitstops maken, maar als je langzaam bent, blijf je langzaam."

Ook interessant:

Giedo van der Garde maakte bekend dat hij gaat stoppen als autocoureur. De Nederlander is openhartig over dat besluit in een exclusief interview met RacingNews365: "Wat ben ik allemaal aan het doen?"

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"