"Verongelukte Bellof had rol Schumacher kunnen hebben in Duitsland"

11 jan. 17:30 René Oudman 0 reacties
Michael Schumacher draagt persoonlijke verantwoordelijkheid voor het bekend maken van de Formule 1 in Duitsland. De sport genoot niet veel aandacht van onze oosterburen, tot Schumacher races ging winnen en kampioenschappen op zijn naam schreef.

Volgens Schumachers manager Sabine Kehm had het allemaal behoorlijk anders kunnen lopen, als de zevenvoudig wereldkampioen niet als eerste Duitser grote successen had geboekt. In gesprek bij de officiële Formule 1-podcast Beyond The Grid verwijst de 54-jarige Duitse naar het verloren talent Stefan Bellof.

"Ik weet niet of het voor andere landen ook geldt, maar in Duitsland zien we een bepaalde beweging ontstaan als een landgenoot succesvol is. De eerste die iets bereikt in zijn wereld, is meestal degene waar de meeste aandacht naar toe gaat. De volgende die hetzelfde bereikt is vooral 'de volgende', het is niet meer zo speciaal als bij de eerste", spreekt Kehm.

Waar de Duitsers in de jaren '90 en '00 van de vorige eeuw op de banken sprongen van enthousiasme als er een Grand Prix op het programma stond, daar is het algemene onthaal van de Formule 1 tegenwoordig een stuk koeler. Ook al wist Sebastian Vettel zich in de afgelopen tien seizoenen zevenmaal in de strijd om de wereldtitel te mengen, een groot hosanna als in de Schumacher-dagen leverde het niet op.

Volgens Kehm had Schumacher tegen een Vettel-scenario aan kunnen lopen, als het grote Duitse talent Stefan Bellof niet was verongelukt. De veelbelovende Duitser had zijn eerste stappen in de F1 al mogen maken toen hij in 1985 tijdens een sportscarrace op Spa-Francorchamps, op slechts 27-jarige leeftijd, om het leven kwam. "Stefan Bellof was een geweldig coureur", blikt Kehm terug.

"Als hij degene was geweest die als eerste Duitser grote successen had geboekt, wat mogelijk was geweest, dan was de carrière van Michael mogelijk heel anders verlopen. Wat als Stefan niet was verongelukt? Dan had hij de wereld kunnen laten zien wat hij in zijn mars had. Door het lot werd Michael de eerste en voor ons, Duitsers, was het heel erg speciaal dat een landgenoot het zo goed deed in een sport die we niet kenden. Daarom besloten we en masse te gaan kijken."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen