Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen in Abu Dhabi: strafpunten, een iconische zege en een loepzuivere hattrick

In Abu Dhabi, de laatste race van het seizoen, gaat Max Verstappen op voor zijn vierde overwinning op rij op het Yas Marina Circuit. Een duik in de prestaties van de drievoudig wereldkampioen in Abu Dhabi, natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de iconische ontknoping van 2021.

Verstappen Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

Zijn debuutjaar in de Formule 1 sluit Max Verstappen in 2015 af met de GP van Abu Dhabi. De Nederlander, dan rijdend voor Toro Rosso, kwalificeert zich als elfde, terwijl Nico Rosberg van pole mag vertrekken. Verstappen eindigde de race als twaalfde, maar werd bestraft voor twee incidenten. Hij kreeg een tijdstraf van vijf seconden voor het inhalen van Jenson Button, waarbij hij Button buiten de baan dwong. Daarnaast kreeg de Nederlander ook nog een tijdstraf van twintig seconden voor het negeren van een blauwe vlag toen Lewis Hamilton Verstappen wilde inhalen. Verstappen eindigde zodoende als zestiende de race en kreeg ook nog eens drie strafpunten op zijn licentie.

Een jaar later kwam Verstappen in zijn Red Bull, als eenmalig GP-winnaar, met hele andere verwachtingen naar Abu Dhabi. Hij startte als zesde, maar na een touché met Nico Hulkenberg spinde Verstappen direct na bocht 1 en viel terug naar de negentiende plek. Na vijf rondes had Verstappen zich alweer opgewerkt naar P13. Mede door zijn spin koos Red Bull ervoor om Verstappen als een van de weinige op een eenstopper te zetten. En dit betaalde zich uit. In zijn Red Bull reed Verstappen een prima race en pakte uiteindelijk net naast het podium met P4, achter onder meer de twee Mercedes-coureurs die voor de wereldtitel streden. Uiteindelijk stelde Rosberg zijn enige wereldtitel veilig in die race, maar hij lag nog wel vele nachten wakker van Verstappen.

Bekijk hieronder de spin van Verstappen na de start in 2016.

Goed, beter, best

Net als een jaar eerder kwalificeert Verstappen zich als zesde in 2017. Een race met weinig spanning volgt een dag later. Verstappen rijdt naar P5, met dank aan een hydraulisch probleem bij teamgenoot Daniel Ricciardo. Aan de race in 2018 zal Verstappen met meer plezier terugdenken. Dan pakt de Nederlander zijn eerste podium op het Yas Marina Circuit. Vanaf P5 rijdt hij naar de derde plek.

In 2019 klimt Verstappen weer een trede op het podium. Achter Lewis Hamilton start hij op de eerste startrij, vanwege een motorwissel bij Valtteri Bottas. Maar al in de eerste ronde verliest hij P2 aan Charles Leclerc. Het duurde uiteindelijk tot aan ronde 32 voordat Verstappen P2 terug kon pakken. Een kans op de overwinning zit er nimmer in. Ruim zestien seconden achter winnaar Lewis Hamilton komt Verstappen over de finish.

De stijgende lijn van de laatste twee races zet Verstappen ook in 2020 door. Dan boekt hij namelijk zijn eerste zege in Abu Dhabi. In het door corona geteisterde seizoen pakt Verstappen op het Yas Marina Circuit poleposition, voor Bottas en Hamilton. Bij de start komt Verstappen niet in de problemen en hij slaagt erin om de race van de eerste tot de laatste ronde te leiden en daarmee zijn eerste overwinning in de GP van Abu Dhabi te pakken.

Bekijk hieronder de laatste ronde van Verstappen in 2020 en zijn eerste overwinning in Abu Dhabi.

2021 op het netvlies gegrift

Hoe de race van 2021 in Abu Dhabi is verlopen, staat bij alle Formule 1-fans op het netvlies gegrift. De van pole vertrokken Verstappen wordt gepasseerd door Hamilton en die lijkt onbedreigd op de zege en de daarbij behorende wereldtitel af te stevenen. De twee kemphanen zijn immers met een gelijk aantal punten naar de laatste race van het seizoen afgereisd. Maar de zeker lijkende titel voor Hamilton lijkt ineens niet meer zo zeker als in ronde 53 Nicholas Latifi zijn wagen in de muur rijdt en er een gele vlag en safety car komt. Verstappen krijgt in de laatste ronde, als de safety car in de pits gaat, een ultieme kans om alsnog de GP te winnen en zijn eerste wereldtitel te pakken. Het lukt hem, en hoe. Op versere banden verrast Verstappen Hamilton in bocht 5 en geeft de leiding niet meer af.

Bekijk hieronder de start in 2021 en de uiteindelijk inhaalactie die hem zijn eerste wereldtitel oplevert.

Vierde op rij in 2023?

Ook in 2022 wint Verstappen in Abu Dhabi, zijn derde zege op rij. Wederom start hij van poleposition, maar zo spannend als in 2021 maakt hij het niet. Hij leidt wederom van start tot finish en bouwt een voorsprong van ruim acht seconden op, op Leclerc en teamgenoot Sergio Perez. Dit jaar gaat hij dus op voor zijn vierde zege op rij in Abu Dhabi.

Hoe het er vorig jaar aan toe ging? Dat zie je hieronder.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Abu Dhabi 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel