Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen kraakt 'Verstappen-regel': "Houdt jong talent tegen"

Toen Max Verstappen op zeventienjarige leeftijd in de Formule 1 terecht kwam, waren een hoop mensen van mening dat dit te vroeg was. Ook de FIA bleek geen fan en veranderde zelfs de regels, zodat je pas vanaf je achttiende in de Formule 1 mocht rijden. Verstappen is nog altijd geen fan van deze 'Verstappen-regel'.

Verstappen Miami sprint
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Max Verstappen maakte op zijn zeventiende al zijn debuut in de Formule 1. Volgens vele was dit onverantwoord en zou iemand van zijn leeftijd niet in de Koningsklasse van de autosport mogen rijden. Red Bull gaf er niets om en zette de jongeling toch in de Toro Rosso.

De FIA kon hier niets aan veranderen, maar paste toch de regels aan, waardoor een situatie zoals bij Verstappen niet langer kon voorkomen. Sindsdien is het pas mogelijk om de Formule 1 in te komen, wanneer je achttien jaar of ouder bent én een rijbewijs hebt in het land van herkomst. Uiteraard bleven de superlicentie-eisen ook van kracht: minimaal 40 superlicentiepunten.

Afgelopen weekend werd bekend dat de FIA een verzoek heeft binnen gekregen om dispensatie te verlenen op deze regel. De dispensatie zou van toepassing moeten zijn op Andrea Kimi Antonelli. Het Italiaanse supertalent van Mercedes. De aanvraag is waarschijnlijk gedaan om Logan Sargeant te vervangen bij Williams, het liefst al vanaf aankomend raceweekend in Imola.

Verstappen geen fan

Deze leeftijdsgrens, die ook wel de 'Verstappen-regel' wordt genoemd, is iets waar Verstappen zelf absoluut geen fan van is. Volgens de regerend wereldkampioen is het vooral iets jong talent afremt om een stapje hogerop te gaan.

"Ja, die regel is er natuurlijk gekomen door mij. Maar uiteindelijk houdt het niet tegen waarvoor het is bedoeld," vertelt Verstappen tegenover onder meer RacingNews365. "Het is niet specifiek tegen hem (Antonelli), maar het kan in sommige gevallen talenten natuurlijk tegenhouden om in de Formule 1 te houden."

Volgens de Nederlander moet leeftijd dan ook geen rol spelen in het selectieproces voor de Formule 1. Hij is van mening dat iemand van zeventien, ook prima in een F1-bolide zou kunnen stappen: "Kijk, als iemand zeventien of achttien is en hij heeft twintig punten, maar hij is wel heel snel. Waarom mag hij dan niet in de Formule 1 komen?"

"Ze moeten eerst die 40 punten bij elkaar rapen. Ik ben daar geen fan van, van dat hele systeem, maar uiteindelijk moet de FIA wel denken dat het oké is. Maar ik heb het liever niet", aldus Verstappen.

Ook interessant:

De Grand Prix van Miami stelde op de late zondagavond zeker niet teleur. Max Verstappen werd op de baan verslagen door niemand minder dan Lando Norris in de McLaren. Het leverde de Brit en passant zijn eerste overwinning in de Formule 1 op, terwijl de Nederlander genoegen moest nemen met de tweede plek. Dit en nog veel meer wordt besproken in deze gloednieuwe Formule 1-podcast van RacingNews365, natuurlijk met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen maakt zich geen zorgen: "Dit zegt niks voor Monaco"