Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen kritisch over opzet F1 Academy: "Waar helpen we deze dames eigenlijk mee?"

Max Verstappen heeft de nodige twijfels over de manier waarop de autosport vrouwen een helpende hand toereikt. Volgens de Red Bull Racing-coureur sluit de F1 Academy, de klasse specifiek voor vrouwelijke coureurs, niet aan bij het niveau van de andere raceklassen.

De wereld van de autosport staat al sinds dag één te boek als een mannenwereld. De Formule 1 kende vooral enkel mannelijke coureurs, en van het kleine groepje dames dat de strijd wél aan kon gaan met de mannen strandde het grootste deel al in de juniorenklassen of in de achterhoede van de F1. Slechts één vrouw scoorde ooit een half punt, dat was Lella Lombardi in de Spaanse GP van 1975.

Toch wordt er de laatste jaren hard gewerkt aan verandering, en het seizoen 2024 stond daarbij in het teken van een noviteit. F1 Academy, de klasse die volledig bestaat uit vrouwelijke coureurs, reist dit seizoen een aantal raceweekenden mee met de Formule 1. De Formule 1-teams spelen daarin ook een grote rol, want zij sponsoren allemaal één van de dames.

Verstappen sprak zich bij De Limburger uit over dames in de motorsport én in het simracen. "Het is in het simracen wel hetzelfde. Meiden zijn er wel, maar ze zijn zeker wel in de minderheid. In ons team rijden bijvoorbeeld alleen maar jongens." Toch neemt dat volgens de Red Bull Racing-coureur niet weg dat talentvolle dames net zoveel kans maken op een plek bij zijn simrace-team als mannelijke coureurs. "Als er straks een snelle meid komt die indruk maakt, willen we die natuurlijk ook hebben. In de echte wereld werkt dat ook gewoon zo, hè?"

Volgens Verstappen zou dat in het echte leven niet anders zijn, want de nadruk ligt vooral op snelheid. "Teambazen kijken er echt niet naar of iemand een jongen of een meisje is, want het gaat erom hoe snel ze zijn." Hij begrijpt wel waarom F1 Academy van grote waarde kan zijn nu de motorsportwereld vooral uit mannelijke coureurs bestaat, al heeft hij zo zijn twijfels over de manier waarop ze de klasse vorm hebben gegeven. "Het is goed dat de Formule 1 nu extra aandacht heeft voor vrouwen in de autosport met de F1 Academy, al heb ik wel vraagtekens bij hoe ze het aanpakken."

Verstappen niet te spreken over kansen na F1 Academy

F1 Academy maakt gebruik van Formule 4-bolides, maar Verstappen denkt juist dat dat aspect een probleem zal veroorzaken op lange termijn. "Die auto's zijn gewoon echt veel te langzaam," stelt hij. Volgens de Nederlander is het niveau van de vrouwelijke klasse simpelweg te laag om een Formule 1-droom realistisch te maken. "Als je ze ooit in de Formule 1 wil krijgen, moet die klasse nu al naar een hoger niveau getild worden."

Volgens Verstappen speelt ook de Formule 1 zelf een rol in de kansen van de vrouwelijke coureurs, want de Nederlander is van mening dat de sponsoring van de teams niet voldoende teweeg brengt. "Leuk en aardig dat er nu meiden gesponsord worden door Formule 1-teams, maar waar helpen we ze eigenlijk mee? Er is nu geen vervolgstap voor hen. Het gat naar een (reguliere) Formule 4-auto is bijvoorbeeld al te groot."

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na mislukte kwalificatie Verstappen in Monaco