Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen lacht om zijn 'rare' titels: "Ik geef F1 de schuld"

Door een crash van zijn teamgenoot werd Max Verstappen op de zaterdag tijdens de sprintrace in Qatar wereldkampioen. De manier waarop past mooi in het lijstje met aparte titeloverwinningen van de Nederlander.

Verstappen Qatar win
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het lijkt niet 'normaal' te kunnen voor Max Verstappen: het behalen van een wereldtitel in de Formule 1 gaat altijd gepaard met de nodige drama en controverse. Zo weet iedereen zich de slotrace van het 2021-seizoen in Abu Dhabi nog wel te herinneren. Tot op de dag van vandaag zijn de meningen nog steeds verdeeld over wie deze race had moeten winnen, Lewis Hamilton of Verstappen. Het enige wat we feitelijk kunnen zeggen, is dat de overwinning officieel op naam van de Red Bull-coureur staat en hij daarmee in 2021 zijn eerste wereldtitel behaald heeft.

2022

Het jaar erop, in 2022, was de strijd om de titel minder hevig, en kwam halverwege het seizoen eerder de vraag op 'wanneer' Verstappen de titel zou kunnen claimen. Dit gebeurde in Japan, maar wederom ging deze overwinning gepaard met de nodige abnormaliteit. Zo werd deze race door natte weersomstandigheden eerst een lange tijd stilgelegd, en vanwege de tijdslimiet konden er maar 28 rondes verreden worden. Na afloop moest Max verteld worden dat hij wereldkampioen was geworden, waarop hij zelf vol verbazing reageerde: "Nee, dat ben ik niet, toch?!".

Verstappen was namelijk in de veronderstelling dat de race beloond werd met halve punten, waardoor hij één punt te kort zou komen voor de titel. Maar de wedstrijdleiding besloot toch het volledige aantal punten uit te delen, waardoor de Red Bull-coureur, zonder dat hij het doorhad, kampioen was geworden.

2023

En dan hebben we het huidige 2023-seizoen nog. Zijn dominantste kampioenschap tot nu toe, en toch werd zijn titeloverwinning weer op een atypische manier gevierd. Namelijk op de zaterdag in Qatar, met rozenwater en veel nachtrust omdat er de dag erna gewoon een race op de planning stond. Deze titel kreeg Verstappen 'cadeau' toen zijn teamgenoot Sergio Perez uitviel en het gat tussen de twee groot genoeg bleek te zijn.

Toen Max door Channel 4 gevraagd werd wat hij vond van nog een 'rare' titelviering, grapte hij: "Daar geef ik de Formule 1 de schuld van, vanwege het introduceren van de sprintweekenden. Dit soort dingen heb je niet in de hand, ik probeer altijd zoveel mogelijk punten te scoren en dat maakte het mogelijk om op een zaterdag te winnen. Het is oké."

"Het is ook gewoon leuk"

Met het behalen van een derde wereldtitel bevindt Max zich nu tussen namen als Nelson Piquet, Ayrton Senna en Niki Lauda. Een indrukwekkend lijstje, waar de Nederlander ooit alleen maar van heeft kunnen dromen: "Ik had nooit gedacht dat dit soort dingen mogelijk waren. Ik weet nog dat ik naar de Formule 1 keek en dat je op het podium wilde staan en races wilde winnen, dus om hier te zijn met drie titels, is best gek om over na te denken. Je denkt nooit dat dit soort dingen mogelijk zijn, om je naam in dat lijstje te zien staan, maar ik ben ongelofelijk trots", zo legt de drievoudig wereldkampioen uit.

"Op de radio tijdens de inlap praat je veel over prestaties en bedank je veel mensen voor hun prestaties, wat ze bijdragen aan de auto en aan het succes van het team. Maar je praat niet echt over het plezier van het werken met mensen. Elk weekend kom je op het circuit en zijn er zoveel briljante geesten, maar ook gewoon leuke mensen om mee te werken, dus het is ook gewoon leuk."

Ook interessant:

Verstappen heeft van niemand iets te duchten in jacht op unieke mijlpaal

Verstappen kan in Austin zijn vijftigste Grand Prix-zege boeken en zo een unieke mijlpaal behalen! In de nieuwste RN365 F1-podcast blikken Coronel, Dimmers en Mosterdijk vooruit op de GP van de Verenigde Staten. Uiteraard passeren er nog meer onderwerpen de revue. Is Perez de juiste optie voor 2024, waarom onderzoekt de FIA opnieuw een overtreding van Hamilton en gaat Haas om punten strijden?

Beluister de podcast hieronder!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"