Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen overtrof nauwkeurige analyses Red Bull en voorspellingen Horner: "Nooit verwacht!"

Red Bull-teambaas Christian Horner zag Ferrari een overwinning weggooien toen ze ervoor kozen om Charles Leclerc op de harde compound te zetten. Mede hierdoor wist Max Verstappen op zijn beurt het goud binnen te slepen.

Red Bull-teambaas Christian Horner was lovend over de prestaties van Max Verstappen en het team tijdens de Grand Prix van Hongarije. De Brit had nooit durven dromen dat Max Verstappen de Grand Prix van Hongarije won vanaf de tiende gridpositie; maar toch gebeurde het. Op de vraag van RacingNews365 of Horner een comeback had verwacht, onthult de teambaas: "Nooit! Op dit circuit bleek uit onze analyse voor de race dat als alles goed ging, P5 en P6 mogelijk was. Dus om te winnen vanaf de tiende positie op de grid; dat overtreft al onze verwachtingen." De race van Verstappen ging niet zonder slag of stoot. Hij begon natuurlijk vanaf de tiende positie, maar kampte even met een probleem in de RB18; wat de overwinning nog bijzonderder maakt. "Als je het probleem met de koppeling bij de auto van Max mee rekent... dat is de reden waarom we hem een tijdje uit de buurt van Carlos Sainz hielden, vooral na de eerste stop", legt Horner uit. "Toen we het probleem met de koppeling onder controle kregen, had hij een geweldige pace."

De strategische flater van Ferrari

Maar alleen de snelheid van de Nederlander was niet genoeg. De strategische meesterbreinen bij Red Bull speelden ook een belangrijke rol in het feit dat het Wilhelmus klonk in Hongarije. Ferrari liet daarentegen een aantal grote steken vallen. "Strategisch gezien deden we het goed. Toen ik een witte set banden zag bij Ferrari dacht ik 'Oké, we hebben misschien een kans om deze race te winnen'", vertelt Horner. Verstappen, op de medium banden, wist Leclerc vrij eenvoudig in te halen door de fout van Ferrari. De Nederlander spinde vervolgens echter, waardoor hij opnieuw aan de coureur van Ferrari voorbij moest, maar ook dat ging vrij eenvoudig legt Horner uit. "Het was de vraag of we met deze banden (mediums, red.) de race uit konden rijden. Een snelle 360 volgde, gewoon om de banden op te warmen", grapt Horner. "Waarna hij weer achter Charles zat. Maar Max had de snelheid. We wisten dat het verschil tussen de medium en harde banden ongeveer een halve seconde was, dus daarna (na de inhaalactie, red.) was het een kwestie van de race managen."

Viaplay
x
Max Marko neemt voorschot op F1-afscheid Verstappen