Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen stipt voordeel Red Bull aan: "Dat ziet er gewoon goed uit"

Max Verstappen lijkt goed in zijn hum te zijn in Bahrein. Red Bull is tevreden met wat de auto laat zien en Verstappen zelf merkt op dat zijn team het hardnekkige probleem van dit jaar goed onder controle heeft.

Verstappen helmet
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

'Porpoising': het is misschien wel hét modewoord van deze Formule 1-wintertest. Het fenomeen waarbij de auto's via de onderkant zoveel downforce genereren dat ze tegen het asfalt worden gezogen, zorgt voor hoofdbrekens. Als dat namelijk gebeurt, valt plots alle downforce weg en veert de auto weer terug naar boven. Als het fenomeen zich op die manier herhaaldelijk blijft voordoen, gaat de auto al stuiterend over het asfalt, wat porpoising genoemd wordt.

"En dat is geen pretje", weet Max Verstappen te vertellen ten overstaan van onder andere RacingNews365. "Je rug en je nek worden op dat moment een beetje in elkaar gedrukt", zo legt hij uit hoe het voor de coureurs voelt. Of er een goede zestig ronden (een gemiddelde raceafstand) mee te rijden valt? "Niet in de mate waarin sommige teams er aan het begin last van hebben. Of ja, het kán wel, maar dan kom je er niet heel fijn uit."

Verstappen maalt er niet om

Er volgt echter direct een 'maar', want het is niet iets waar Verstappen zich druk om maakt. Dat hoeft hij naar eigen zeggen ook niet: "Wij hebben er niet zoveel last van gehad. In Barcelona hebben we natuurlijk wat dingetjes uitgeprobeerd en toen we hier aankwamen in Bahrein hebben we er eigenlijk niet heel veel last van gehad."

Verstappen legt uit dat je het probleem op twee manier tegen kan gaan, namelijk door te kijken naar waar de vloer vastloopt, of door naar de rijhoogte te kijken. Dat laatste is onwenselijk, omdat je daarmee per definitie downforce inlevert. De vraag hoe Red Bull het probleem concreet heeft weten op te lossen, dan wel te omzeilen, aangezien Mercedes bijvoorbeeld er meer last van lijkt te hebben, laat Verstappen deels onbeantwoord.

"We hebben meer gekeken naar hoe je zo'n auto af kan stellen en wat je kan doen, dus op zich zag dat er wel redelijk goed uit", zo klinkt het positief, maar toch ook een beetje vaag.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull hebben de Formule 1 veranderd

Natuurlijk gaat het in de nieuwe RN365-podcast over het ontslag van Mazepin en het nieuwe contract van Verstappen. Luister nu de podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk.

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 wintertest Bahrein 2022 RN365 Nieuwsdossier

4 reacties

Viaplay

Unibet
x
Oeps Verbaasde Leclerc vierde podium al na 'uitvalbeurt' Verstappen