Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
F1-nieuws

Vijf hachelijke momenten tussen Schumacher en Montoya

Juan-Pablo Montoya was 'slechts' zes seizoenen actief in de Formule 1, maar dat was genoeg om een sterke rivaliteit tussen hemzelf en Michael Schumacher te ontwikkelen. We zetten vijf momenten waarop het (bijna) mis ging tussen de twee op een rij.

Grand Prix van Brazilië - 2001
In nog maar de derde race van de Colombiaan krijgt Juan-Pablo Montoya bij de herstart de kans om de leidende Michael Schumacher aan te vallen (foto hieronder). Hoewel, een kans. De Williams-coureur komt van ver, maar wurmt zijn Williams BMW-bolide naast de Ferrari van de Duitser. Hij duwt Schumacher bijna het gras op, om er vervolgens vandoor te gaan. Zijn indrukwekkende run eindigt echter als hij op achterblijver Jos Verstappen stuit. Hij haalt de Arrows-coureur in, die vervolgens te laat remt en over de achtervleugel van Montoya tuimelt.

Grand Prix van Oostenrijk - 2001
Montoya heeft inmiddels aangetoond dat hij geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken als het Formule 1-circus neerstrijkt in Oostenrijk. Dit keer is het de Colombiaan die leidt en Schumacher die aanvalt. Montoya wil echter van geen wijken weten en schiet in de hairpin rechtdoor, Schumacher niet de gelegenheid gevend om in te sturen. De twee raken tezamen buiten de baan, tot ongenoegen van de Ferrari-coureur, die middels een handgebaar laat weten niet van de actie van Montoya gediend te zijn.

Grand Prix van Maleisië - 2002
Dit keer gaat het al direct bij de start (foto bovenaan) mis. Schumacher en Montoya delen de eerste startrij. De zevenvoudig Grand Prix-winnaar heeft de betere start en komt naast de nu zevenvoudig kampioen te rijden. Hij laat zijn Williams langzaam richting de binnenkant van de bocht lopen, waardoor Schumacher niet anders kan dan de kerbstones op te sturen. Op de kerbstones glijdt hij tegen de zijkant van Montya aan, wat hen beiden de leiding en Schumacher tevens zijn voorvleugel kost.

Grand Prix van San Marino - 2004
Twee jaar later vormt het circuit van Imola het decor voor wederom schermutselingen bij de start. Juan-Pablo Montoya, nog altijd in dienst van Williams, meldt zich in de bocht 'Tosa' aan de buitenkant van de Ferrari van Michael Schumacher. Laatstgenoemde behoudt zijn lijn, waardoor Montoya bij het uitkomen van de bocht automatisch het gras op wordt geduwd. Schumacher geeft na afloop te kennen dat hij Montoya nooit heeft gezien, die venijnig sarcastisch reageert: "Inderdaad, je had me daar nóóit kunnen zien. Je moet óf blind, óf gewoon oerstom zijn als je me daar niet hebt gezien."

Grand Prix van Monaco - 2004
Nog geen maand na de race op Imola treffen de twee elkaar opnieuw, dit keer in de tunnel van Monaco en achter de safety car nota bene. Het is Schumacher die binnen de reglementen achter de safety car het tempo mag bepalen, maar op enig moment besluit hij met blokkerende wielen in de tunnel zijn remmen op te warmen. Montoya ziet de actie niet aankomen en kiest ervoor Schumacher aan de rechterkant te ontwijken, op het moment dat ook Schumacher naar rechts stuurt. Montoya tikt Schumacher in een spin en tegen de vangrails, waarop de Duitser zijn neus, aangezicht en wielophanging schendt.