Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Toto Wolff

Voormalig F1-coureur: "Dan weet ik niet of Wolff nog bij Mercedes mocht blijven"

Mercedes staat na drie races slechts op de vierde plek in het constructeurskampioenschap met een kleine dertig punten achter McLaren en slechts één puntje voor Aston Martin. Voormalig F1-coureur Hans-Joachim Stuck gaat in op de situatie bij het Duitse merk en spreekt zich uit over teambaas Toto Wolff.

Wolff Saudi Arabia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Lewis Hamilton en George Russell moeten het in 2024 opnieuw doen met een auto die voorlopig niet kan strijden om de overwinningen en zelfs niet om de podiumplekken. Red Bull en Ferrari staan sowieso voor het team uit Brackley en ook McLaren lijkt voor Mercedes te staan. Voormalig Formule 1-coureur Hans-Joachim Stuck reageert op de zeer teleurstellende Grand Prix van Australië, waar beide Mercedes-mannen de finish niet haalden.

"Natuurlijk kan zo'n crash als bij George Russell af en toe gebeuren. Daar hebben het team en de prestaties niets mee te maken. Verder heb ik niet de indruk dat Mercedes in een enorm dieptepunt zit. Ze staan op hetzelfde punt als de voorgaande jaren en zijn uiteindelijk gewoon niet in staat om te winnen. En een motorprobleem zoals bij Lewis Hamilton zou eigenlijk niet mogen gebeuren, maar het kan af en toe voorkomen. Iedereen werkt op de limiet en dan zijn zulke dingen nooit uitgesloten", zo zegt Stuck tegenover Eurosport.de.

Vervanging

Toch heeft Mercedes na drie races pas 26 punten op de teller staan. "Mercedes zit gewoon niet op het niveau van Red Bull en Ferrari. En dan moet je het ook hebben over Toto Wolff. Het is waarschijnlijk een voordeel voor hem dat hij mede-eigenaar (van het team, red.) is. Als het team puur van Mercedes zou zijn, weet ik niet zeker of hij nu niet vervangen zou zijn om het bot te zeggen, omdat hij er niet verantwoordelijk voor is", zo zegt de Duitser.

"Toto Wolff is zelf niet verantwoordelijk voor het potentieel van de auto. Hij is zelf coureur geweest en weet wat belangrijk is in deze business. Het is zijn taak om de juiste mensen in te zetten bij de ontwikkeling. Natuurlijk zal hij druk uitoefenen op de ontwikkelaars, maar hij moet zich ook afvragen of de juiste mensen aan het roer staan. Dat is de taak van de teambaas en naar mijn mening is Wolff een van de beste." Volgens Stuck moet het team wel mensen gaan vervangen. "Om het bot te zeggen, de hoofdontwerper moet worden vervangen. De ideeën in de ontwikkeling missen simpelweg de juiste aanpak. Bij Ferrari gaat het beter met de ingenieurs, omdat ze een heel ander niveau hebben."

Mercedes in 2024

De Duitser weet niet of het nog goed komt met Mercedes in 2024. "In het huidige seizoen met alle reisstress is de vraag hoe Mercedes van plan is om de achterstand in te halen. Zoals altijd was de seizoenopener een beoordeling van de situatie. En zoals we allemaal weten, verandert er daarna niet veel. Mercedes heeft dus een groot probleem", zo stelt Stuck, die twee keer op het podium in de Formule 1 stond en twee keer de 24 uur van Le Mans won.

Is er nog wel licht aan het einde van de tunnel voor Mercedes? "Dat is natuurlijk de vraag. Toto is de man en hij moet het oplossen. Maar zoals ik al zei, dat zal in het huidige seizoen erg moeilijk worden."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China