Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Voormalig F1-coureur eist actie van Horner na dramatisch weekend Verstappen

Het dramatische Grand Prix weekend van Red Bull en Max Verstappen heeft een hoop losgemaakt. Want nu beide WK-titels steeds meer in gevaar beginnen te komen, begint ook intern bij Red Bull de twijfel toe te slaan. Volgens voormalig F1-coureur en hedendaags analist, Christian Danner, is het dan ook tijd dat de teambaas, Christian Horner, gaat laten zien dat hij het team bij elkaar kan brengen.

Horner Newey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na afloop van de Grand Prix van Italië was Max Verstappen onverbiddelijk. De auto was niet snel genoeg, de strategie was slecht en zelfs de pitstops, waar Red Bull normaal in uitblinkt, liep compleet in de soep. Kortom, het was een dramatisch weekend voor de Nederlander. Ook bij de kopstukken heerste er verwarring over hoe het kon dat Red Bull ineens het vierde team was.

Voormalig F1-coureur en hedendaags analist Christian Danner heeft daar wel zo zijn ideeën over. De Duitser vertelt bij Motorsport Magazine wat volgens hem het grote probleem van Red Bull is: "Als een auto dominant is en er problemen in het systeem komen door het vertrek van engineers, door politieke ruzies of door onrust binnen het team, dan is het niet zo dat de auto meteen prestaties verliest. Meestal duurt dat langer."

Volgens Danner is er echter nog één grote oorzaak, waarom het bij Red Bull ineens een stuk minder gaat: het vertrek van Adrian Newey. De 66-jarige Duitser ziet daar wel een patroon in: "Waar hij (Newey) ook ging, ging het bergopwaarts en wonnen ze. Wanneer hij vertrok, ging het daarna ook bergafwaarts." Danner eist dan ook dat teambaas Christian Horner nu naar voren moet stappen: "Het is nu de beurt aan Christian Horner. Hij moet laten zien dat hij dit team in een kritieke situatie weer bij elkaar kan brengen."

'Dat is wat we van Verstappen horen'

Het grootste probleem lijkt hem vooral in de bandenslijtage te zitten. Waar Red Bull in het verleden altijd erg sterk op de banden was, is het team de laatste tijd steeds een van de eerste die klaagt over de slijtage. Danner vermoedt dat dit komt door een verstoring in de balans tussen de chassiskinematica (de bewegingen van de wielophanging en activering van de schokdempers red.) en de aerodynamica op de RB20. De Duitser baseert dit op de reacties van Verstappen: "Dat is wat we altijd van Verstappen horen. Hij heeft geen gevoel meer, want de auto draait niet."

"Voor alle teams geldt dat de bestaande spullen gewoon worden meegenomen naar 2025 en er vanaf komend jaar vrijwel uitsluitend voor 2026 wordt ontwikkeld. Alles wat je nu hebt, blijft in 2025 min of meer hetzelfde", zo vervolgt Danner die daarmee zijn zorg uitspreekt voor Verstappen. "Volgend jaar kan hij wel eens dezelfde problemen hebben."

Ook interessant:

Red Bull werkte een dramatische Grand Prix van Italië af, met felle kritiek van Max Verstappen tot gevolg. Maar wat is er toch allemaal aan de hand bij de renstal uit Milton Keynes? Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken het in een kakelverse RacingNews365 Formule 1-podcast!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen snapt helemaal niets van wedstrijdleiding: "Waarom doe je dat?!"