Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Voormalig Mercedes-sponsor 25 jaar de gevangenis in

De man achter een miljoenen kostende sponsordeal met Mercedes, FTX, is veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. De deal met de Zilverpijlen werd in 2022 al opgeschort.

In september 2021 kondigde het F1-team van Mercedes een nieuw langetermijnpartnerschap aan met de wereldwijde cryptocurrencyfirma FTX dat meerdere seizoenen zou duren. Het merk zou zichtbaar worden op de auto's, de overalls van de coureurs, de trucks, de garages en de hospitality. Destijds beschreef Mercedes-teambaas Toto Wolff FTX als "een partner die perfect past bij ons meedogenloze streven naar prestaties".

Veertien maanden later, in de aanloop naar de voorlaatste race van het seizoen 2022 in Brazilië, schortte Mercedes de samenwerking met FTX op nadat bekend werd dat het bedrijf het faillissement aanvroeg en CEO Sam Bankman-Fried ontslag had genomen.

Mercedes was een van de 'high-profile' partnerschappen van FTX, dat op een gegeven moment werd gewaardeerd op 32 miljard dollar. American football-ster Tom Brady, National Basketball Association-teams de Golden State Warriors en de Miami Heat, evenals de Major League Baseball waren er allemaal bij betrokken.

Reactie Toto Wolff

Mercedes was een van de opvallende partnerships waarbij FTX betrokken was. Over de ineenstorting van het merk zei Wolff: "We overwogen FTX omdat ze een van de meest geloofwaardige, solide en financieel gezonde partners waren die er waren, en uit het niets zie je dat een cryptobedrijf op de knieën kan gaan en binnen een week kan verdwijnen."

"Dat laat zien hoe kwetsbaar de sector nog steeds is. Het is niet gereguleerd, en ik denk dat het zijn weg moet vinden naar regelgeving, want er zijn zoveel klanten, investeerders, partners zoals wij die in volslagen ongeloof zijn achtergelaten bij wat er is gebeurd."

Bankman-Fried werd in november vorig jaar veroordeeld voor alle zeven aanklachten van draadfraude en samenzwering om geld wit te wassen, en pleegde wat is beschreven als 'een van de grootste financiële fraudes in de geschiedenis'. Aan het einde van die maand werd Mercedes, samen met andere sportpartners, in een rechtszaak aangeklaagd omdat ze "medeplichtig" zouden zijn aan de miljardenfraude die plaatsvond bij FTX vanwege de lucratieve sponsordeal.

De 32-jarige werd deze week in een federale rechtbank in Manhattan veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en tot het verbeuren van 11 miljard dollar aan bezittingen.

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China