Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Verenigde Staten 2022

Waarom de derde training in de VS belangrijker wordt dan normaal

De eerste twee vrije trainingen zitten er op in Austin. Max Verstappen maakte tijdens VT1 een goede indruk met de tweede snelste tijd, maar in de tweede training was men vooral bezig met de verplichte Pirelli-tests. Onzekerheid over slijtage en verraderlijke wind gaan ook een rol spelen dit weekend.

Verstappen USA
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

De vrijdagtrainingen zijn verreden en de Formule 1-teams en coureurs hebben een eerste indruk van waar ze ongeveer staan ten opzichte van elkaar. Toch zullen ze net wat minder weten dan normaal na twee vrije trainingen het geval is. Tijdens VT2 waren de coureurs namelijk vooral aan het rijden op de Pirelli-testbanden voor 2023.

Max Verstappen klokte geen tijd op een 'normale' band en had daarnaast ook nog eens een extra nadeel. De bandentests van Pirelli zijn blind voor de teams: ze weten van tevoren niet welke compound ze krijgen. Verstappen was een van de coureurs die de hardste C1-band onder zijn bolide kreeg.

"En die gebruiken we hier in de Verenigde Staten normaal niet eens", liet hij na afloop van de tweede training weten. "Dat was dus heel lastig en lastig om die banden goed te begrijpen. We hebben in ieder geval het testprogramma afgewerkt." Toch vindt de Nederlander dat elk team dit nadeel heeft, waardoor het niet direct een groot verlies hoeft te zijn voor Verstappen.

Vraagtekens bij ideale race-strategie

Wat voor Red Bull en voor de overige teams nog wel de vraag is, dat is hoe het zal gaan met de banden op COTA. Door het 'missen' van de tweede training heeft niemand een complete longrun-analyse kunnen draaien en de strategie is dus nog een groot vraagteken. In de derde training is er maar beperkt tijd om dit in te halen.

Daarnaast gaat het afstellen van de auto's net iets lastiger worden door de verraderlijke weersomstandigheden in Austin. Het waait relatief hard op het circuit, waardoor de coureurs al snel last krijgen van een 'snap' in het bochtige gedeelte. Een kleine windvlaag kan grote gevolgen hebben, zo ondervond Antonio Giovinazzi al.

Het missen van een complete longrun zorgt voor vraagtekens op zondag. De auto in het juiste werkvenster krijgen is belangrijk voor de rest van het weekend en dit kan alleen nog gevonden worden in de derde vrije training. VT3 zal vanavond 22 oktober om 21:00 worden verreden. De kwalificatie start om middernacht Nederlandse tijd.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Verenigde Staten 2022 RN365 Nieuwsdossier

6 reacties

Viaplay

Unibet
x
'Bizar' Albon doet boekje open over rijstijl Verstappen: "Het is bizar"