Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2024

Waarom de eerste F1-races op zaterdag worden verreden

Het Formule 1-seizoen 2024 gaat opvallend van start. De Grands Prix van Bahrein en Saoedi-Arabië worden namelijk op zaterdag verreden. Waarom? RacingNews365 legt het je uit.

Verstappen Bahrain test
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tradities worden vaak in stand gehouden, ook in de Formule 1. Vrijdag de trainingen, zaterdag de kwalificatie en zondag de Grand Prix, toch? Nee hoor, in 2024 kunnen de Formule 1-fans driemaal de borrelnootjes en drankjes klaarzetten op zaterdag. En het feest begint gelijk, want de Grand Prix van Bahrein en Saoedi-Arabië staan op zaterdag ingepland.

Dit gebeurt natuurlijk niet zonder reden. In Bahrein en Saoedi-Arabië heeft het te maken met de startende Ramadan. De eerste twee races van het 2024-seizoen vinden daarom op zaterdag plaats. Op zaterdag 9 maart 2024 begint bij zonsondergang de Ramadan, de dag van de race in Djedda dus.

Hierdoor moet ook de race in Bahrein, een week eerder, verplaatst worden naar de zaterdag. Het betreft een indirect gevolg van het begin van de Ramadan, want als de openingsrace plaats zou vinden op zondag, dan heeft het F1-circus een dag minder de tijd om af te reizen naar Saoedi-Arabië. Dit klinkt dichtbij, maar in werkelijkheid moet men een flinke 'roadtrip' van bijna vijftien uur afleggen per auto. Een dag minder reis- en opbouwtijd is dus zeker niet gewenst.

Grand Prix van Las Vegas

Later in het jaar wordt ook de Grand Prix van Las Vegas op zaterdag verreden. Dit heeft een andere reden, namelijk het Amerikaanse én Europese publiek. Wat is het allerbeste moment om de kijkers in de Verenigde Staten te bereiken en ook de Europese fans tevreden te stellen? Zaterdagavond, dus vandaar!

In Nederland vindt de race in Vegas overigens op zondagochtend plaats. Renee Wilm, CEO van de GP van Las Vegas legt uit: "We hebben een oplossing gevonden zodat de Europese fans de race met een kopje koffie om zes of zeven in de ochtend kunnen kijken, net zoals dat in de VS gebeurt tijdens de Europese races."

Voor de Amerikanen vindt de GP van Las Vegas dus plaats om 22:00 uur in de avond.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen grijpt naast prestigieuze prijs