Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2023

Waarom de F1-testdagen niet in Barcelona maar in Bahrein plaatsvinden

De testdagen voor het nieuwe Formule 1-seizoen staan op het punt van beginnen, maar waarom worden ze in Bahrein gehouden?

SI202203200230 hires jpeg 24bit rgb
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Ooit was een winterstop van drie maanden in de Formule 1 niet ongebruikelijk, maar de standaard. Het seizoen eindigde in het laatste weekend van november, waarna de teams en coureurs midden februari weer uit hun winterslaap kwamen om te testen voordat de actie van start ging.

Maar omdat de kalender de afgelopen jaren naar december is verschoven, leek een kampioenschap dat midden november eindigt - zoals in 2022 het geval was - ongebruikelijk. Echter, dankzij de unieke omstandigheden van een WK voetbal in de winter, zagen we toch een vroege winterstop.

Nu is de winterstop bijna voorbij en gaan de auto's donderdag de baan op voor de eerste van drie dagen testen in Bahrein. Maar waarom eigenlijk Bahrein en niet op de traditionele plek in Barcelona?

F1 wintertests in Bahrein

2023 is niet de eerste keer dat de testdagen uitsluitend in Bahrein worden gehouden, want ook in 2021 was dit het geval. De auto's waren toen vooral een 'carry-over' van 2020, dat vanwege de coronapandemie. Om diezelfde reden werd er slechts één testdriedaagse gehouden in Sakhir, volledig in de corona-bubbel van de F1.

Dit jaar keert men niet meer terug naar Barcelona, hoewel Alfa Romeo wel een shakedown heeft uitgevoerd op het circuit in Spanje.

Waarom test men in Bahrein?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom de tests voor het F1-seizoen plaatsvinden in Bahrein en niet in Spanje. De eerste reden: de locatie geeft de teams consistente en dus representatieve weersomstandigheden. Het klimaat in Bahrein is grotendeels warm en droog. De teams weten dat dit niet snel zal veranderen.

In Barcelona in de Europese winter kan het weer daarentegen onvoorspelbaar zijn, met koude luchttemperaturen, regen, mist en zelfs sneeuw - dit zagen we in 2018 nog op het Spaanse circuit. De onvoorspelbaarheid zorgt voor een probleem met het verzamelen van consistente data, waar de teams tijdens de testdagen juist naar snakken.

De tweede reden waarom de F1-tests voor het seizoen in Bahrein plaatsvinden, heeft te maken met de logistiek en de kosten, aangezien de seizoensopener op 5 maart op hetzelfde circuit plaatsvindt.

Door te testen op het circuit van Bahrein kunnen de kosten in de hand worden gehouden. Alle benodigde apparatuur wordt niet verplaatst, maar blijft in Bahrein voor de seizoensopener, die daar voor de vijfde keer wordt gehouden na 2006, 2010, 2021 en 2022.

Dat de test op dezelfde locatie is als de eerste race, zorgt ook voor minder uitstoot, iets dat men in de Formule 1 tegenwoordig ook meeweegt.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

Formule 1 wintertest Bahrein 2023 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen moet oppassen voor overmoedige Perez