© Ferrari

Nieuwsoverzicht

Waarom Hamilton en Vettel niet bestraft werden na de kwalificatie in Brazilië

11 nov. 2018 10:15 Ruud Dimmers 20 reacties
Het zou wel eens een hete avond kunnen worden op het circuit van Interlagos. Die mening was nagenoeg iedereen toegedaan na de incidenten tijdens de kwalificatie. Uren later werd duidelijk dat Lewis Hamilton en Sebastian Vettel ontsnapten aan (grid)straffen.

We nemen je even mee terug naar de twee verschillende incidenten en leggen vervolgens uit waarom Lewis Hamilton en Sebastian Vettel niet bestraft werden.

Gevaarlijk rijgedrag Hamilton

De kwalificatie voor de Braziliaanse Grand Prix werd bijna opgeschrikt door een megacrash tussen Sergey Sirotkin en Lewis Hamilton. De Mercedes-coureur was bezig aan een outlap en positioneerde zichzelf in de laatste sector, tot daar plots de Williams in de spiegel verscheen.

Sirotkin, eveneens bezig aan een outlap, schrok zich het apelazerus en moest uiteindelijk zelfs door het gras. Te meer omdat Lewis Hamilton last minute eveneens naar links stuurde. De vliegende ronde die Sirotkin in zou gaan was door dit incident naar de knoppen. Van hinder en gevaar was overduidelijk sprake.

De wedstrijdleiding stelde geen onderzoek in naar het incident, maar besprak het wel. De reden dat beide coureurs zich na afloop van de kwalificatie niet moesten melden bij de stewards, is dat ze beiden bezig waren aan een outlap en het incident als 'ongelukkig' werd gezien.

Sebastian Vettel en de weegbrug

De Ferrari-coureur keerde na een run terug in de pitstraat en werd daar verzocht om plaats te nemen op de weegbrug. Chaotische taferelen volgden, door de combinatie van een ongeduldige Vettel en een amateuristisch optreden van de FIA-werknemers. Zo stond er nog een pylon voor de weegbrug, zodat Vettel daar niet op kon rijden, moest de Duitser vervolgens diverse keren zijn koppeling op laten komen en duurde het wegen bijzonder lang. Bij het afrijden van de weegbrug ontstond er schade aan de weegbrug, doordat Vettel zijn Ferrari gestart had en op eigen kracht van het plateau reed.

Het verhaal rondom Vettel werd behoorlijk opgeklopt en overtrokken. Al snel deed het gerucht de ronde dat de Duitser zijn motor niet had uitgezet, waardoor er geen geldige meting plaats had kunnen vinden, hetgeen tot een diskwalificatie had kunnen leiden.

Vettel werd wel verzocht om naar de stewards te gaan, waar hij zijn verhaal mocht doen. Uiteindelijk werd besloten om een reprimande en boete van 25.000 euro te geven voor het feit dat de Duitser met draaiende motor van de weegbrug afreed en deze beschadigde. Er volgde geen gridstraf omdat de Duitser zijn motor op de weegbrug af had gezet en conform het reglement een geldige meting kon worden verricht.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen