Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Waarom Red Bull Newey per direct buiten het F1-team houdt

Red Bull maakte vorige week bekend dat Adrian Newey begin 2025 bij het team vertrekt en hij zich nu uitsluitend op het hypercar-project focust. In Miami werd duidelijk hoe die constructie eruitziet, ook door uitspraken van Christian Horner.

Newey Bahrain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het nieuws zat er al een tijdje aan te komen, maar sloeg toch in als een bom: Adrian Newey vertrekt begin 2025 bij Red Bull. De topontwerper gaf in Miami aan moe te zijn en zou op de achtergrond ook niet blij zijn geweest met het gedonder in de top van het team. Zo komt er volgend jaar een einde aan een zeer succesvolle periode. Newey stond aan de basis van zeven rijderstitels en zes constructeurskampioenschappen voor Red Bull.

Het team gaf in het officiële statement al aan dat Newey per direct zou stoppen met zijn Formule 1-activiteiten. De Brit was op de achtergrond al bezig met het ontwerp en de bouw van een gloednieuwe hypercar: de RB17. Dat wordt zijn punt van focus voordat hij in 2025 de deur achter zich dichttrekt en gelijk bij een ander Formule 1-team aan de slag zou mogen gaan.

En dat laatste zinnetje was een heikel punt, want het leek erop dat Newey geen zogenaamde gardening leave hoefde te overbruggen. Dat houdt in dat een personeelslid, lees technici, eerst een periode verplicht niet mag werken om zo geen gevoelige technische kennis naar een ander team mee te nemen. Heeft Red Bull een uitzondering gemaakt voor Newey?

Uitspraken Horner

Nee hoor, Newey bevindt zich nu al in een verkapte gardening leave. Christian Horner legde na de Grand Prix van Miami, waar Newey overigens ook aanwezig, haarfijn uit wat zijn rol nu is. "Adrian focust zich op de RB17. Hij heeft dit weekend bij geen enkele briefing gezeten, op de racestrategie na. Hij heeft geen toegang tot de data en hij tekent niets. Wel zal hij nog dit seizoen nog bij een aantal races aanwezig zijn."

Oftewel, Newey wordt door Red Bull buiten het F1-team gehouden om hem zo geen extra kennis te geven. Ongetwijfeld heeft dat ook met de auto voor 2025 en 2026 te maken. Red Bull is al volop bezig met de ontwikkeling van de beide bolides. Vooral 2026 is in dit verhaal van belang, want de reglementen gaan dan weer flink op de schop. Er worden dat nieuwe motoren én nieuwe auto's ontwikkeld, waar het team uit Milton Keynes nu nog niet te veel over wil prijsgeven. Nu Newey vertrekt, mag hij die gevoelige informatie natuurlijk niet meer verkrijgen.

Al met al is de conclusie dat er zeker wel sprake is van een gardening leave. De enige geste van Red Bull is dat Newey volgend jaar dus gelijk zou kunnen overstappen. Is dat bijzonder? Ja en nee. Newey heeft veel betekend voor Red Bull, waardoor ze hem vast niet voor de voeten wilden lopen als hij bij een ander team, bijvoorbeeld het veelgenoemde Ferrari, zou willen starten. Tegelijkertijd loopt Newey nog wel een klein jaar rond en zal hij hier en daar vast iets opvangen. Of dat voordelig is, moet nog blijken. De 65-jarige topontwerper heeft nog geen keuze over zijn toekomst gemaakt...

Ook interessant:

De Grand Prix van Miami stelde op de late zondagavond zeker niet teleur. Max Verstappen werd op de baan verslagen door niemand minder dan Lando Norris in de McLaren. Het leverde de Brit en passant zijn eerste overwinning in de Formule 1 op, terwijl de Nederlander genoegen moest nemen met de tweede plek. Dit en nog veel meer wordt besproken in deze gloednieuwe Formule 1-podcast van RacingNews365, natuurlijk met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk!

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na mislukte kwalificatie Verstappen in Monaco