Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Verstappen geen straf kreeg voor uitstapje met Hamilton

FIA wedstrijdleider Michael Masi legt uit waarom de stewards hebben besloten Max Verstappen geen straf op te leggen voor het moment waarop hij Lewis Hamilton mee van de baan nam.

Toen Lewis Hamilton zich opmaakte voor zijn eerste de beste inhaalpoging op Max Verstappen, hield de Red Bull-coureur vast aan de binnenkant van de bocht. Hij remde laat, wist de bocht niet te halen en dwong zo Hamilton ook van de baan te gaan. 'Forcing another driver off track', opperde Mercedes. 'Gewoon racen', pareerde Red Bull. Een straf voor Verstappen bleef uit. FIA-wedstrijdleider Michael Masi legt uit waarom de stewards in het voordeel van Red Bull geoordeeld hebben. Men is het eens met de 'let them race'-filosofie. "Als je kijkt naar de posities waarin de auto's richting de bocht en richting de apex gaan in combinatie met het verloop van de bocht en het feit dat beide auto's van de baan zijn gegaan zonder dat één van beiden een positie of werkelijk tijd verloor... was dit ons uitkomst", aldus Masi. "Uiteindelijk zaten ze min of meer naast elkaar, dus in dit geval besloten we ze in ieders voordeel gewoon met elkaar te laten racen. Je beoordeelt het incident op zichzelf en je moet naar alle facetten kijken. Laten we daarbij niet vergeten dat de overall filosofie sowieso 'let them race' is. Kijkend naar dit voorval en dat vanuit alle hoeken hebben we die filosofie aangehouden."

Belangrijke Verstappen-beelden ontbraken

Masi gaf echter wel toe dat één belangrijk beeld ontbrak ten tijde van het onderzoek, namelijk de onboardbeelden van de auto van Verstappen. Daardoor kon de manier van sturen van Verstappen niet in de overwegingen worden meegenomen. "Het is zo dat we in eerste instantie enkel toegang hebben tot de beelden die ook voor het publiek zijn uitgezonden." Het is ondenkbaar dat met terugwerkende kracht alsnog een straf wordt uitgedeeld, desondanks wilden de stewards evengoed die beelden analyseren op een later tijdstip: "Er is om die beelden verzocht, maar we hebben ze nog niet ontvangen", zo zei Masi na de race tegen onder andere RacingNews365. "We hebben het over de naar voren gerichte camera, evenals de 360 graden camera. Het zijn allemaal standpunten die we niet live kunnen raadplegen en pas na de race gedownload en bekeken kunnen worden."

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'