Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Red Bull Racing

Welke strategische opties heeft Red Bull in de strijd tegen Ferrari?

Als de lichten vanavond doven voor de Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië heeft Red Bull tal van strategische opties. Grote vraag is echter wat Sergio Perez kan en vooral, wat Sergio Perez mag ten opzichte van Max Verstappen.

Verstappen Jeddah
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Zeg je strategieën, dan zeg je automatisch Pirelli. De Italiaanse bandenfabrikant gaat uit van één pitstop, waarbij de medium band wordt vervangen door de harde band. Echter, als de slijtage hoger uitvalt dan gedacht, dan is de tweestopper een optie. De optie om op zachte banden te starten, lijken Red Bull en Ferrari allebei links te laten liggen, aangezien geen van de vier coureurs daar nog een nieuwe set van over heeft. Een gebruikt setje kan in het geval van calamiteiten - niet ondenkbaar op dit circuit - natuurlijk altijd een optie zijn voor een eindsprint.

Tot zover de theorie. In de praktijk zal Red Bull van die ene auto die voor de beide Ferrari's uit rijdt er twee willen maken. Verstappen moet dus voorbij aan Charles Carlos Sainz en Charles Leclerc. Normaal zou je zeggen dat Sergio Perez zijn rol als tweede rijder daarin perfect kan spelen door de Ferrari's op te houden, maar op basis waarvan kan je de Mexicaan op dit moment een tweede rijder noemen? Niet op basis van het aantal punten van beide Red Bull-coureurs in ieder geval. Grote vraag is dus of Perez in alle gevallen voor eigen kansen mag gaan.

Mag Perez voor eigen kansen gaan?

Als dat werkelijk zo is, dan is het misschien wel Verstappen die juist Perez een handje kan helpen door een luis in de pels van Ferrari te zijn. Een goede start levert hem direct de beste kans op om terrein goed te maken. Lukt dat niet dan geldt voor zowel het Ferrari-duo als voor Verstappen dat de undercut een optie is om terrein goed te maken; de Ferrari's ten opzichte van Perez en Verstappen ten opzichte van de Ferrari's.

Die undercut bleek in Bahrein een ijzersterke tool te zijn, waarbij tot bijna vier seconden goed gemaakt kon worden. Echter, uitgaande van een éénstopper van medium naar hard, zal het niet makkelijk worden die harde band direct op temperatuur te krijgen om meteen snel te zijn. Overigens bleek ook DRS een sterke tool en met drie DRS-zones zijn er genoeg mogelijkheden dat effectief in te zetten.

Red Bull kan dus twee kanten uit denken. Of men kan Perez gebruiken om Verstappen naar voren te helpen, waarna het team alsnog kan aangeven dat Perez de race 'gewoon' mag winnen. Maar Red Bull kan ook Verstappen inzetten om te proberen de buffer te vormen voor Perez om zo de zege voor de Oostenrijkse formatie veilig te stellen.

Voorspel en win

Wie wint de Grand Prix van Saoedi-Arabië 2022?

Speel mee en maak kans op een prachtige Max Verstappen drivers cap!

Speel mee

Formule 1 GP Saoedi-Arabië 2022 RN365 Nieuwsdossier

7 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull