Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Toto Wolff

Wolff nog steeds woedend om eerste wereldtitel Verstappen

Twee jaar geleden zorgde de Grand Prix van Abu Dhabi voor een slotspektakel dat niemand had zien aankomen. En zelfs nu, twee jaar later, haalt deze nog steeds het bloed onder de nagels vandaan bij Mercedes-teambaas Toto Wolff.

Hamilton Wolff Saudi Arabia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Grand Prix van Abu Dhabi in 2021 leek wel een sprookje. Twre titelrivalen die met gelijke punten (tot en met de halve punt gelijk!) de laatste race van het seizoen ingaan en één race hebben om te beslissen wie wereldkampioen van 2021 zou gaan worden.

Zonder er te veel woorden aan vuil te maken, wist Max Verstappen het kampioenschap na deze race op controversiële wijze te winnen. Lewis Hamilton zag zijn achtste wereldtitel aan zijn neus voorbij gaan, teambaas Toto Wolff schreeuwde over de boardradio en een koptelefoon sneuvelde na dit gesprek. Ook de wedstrijdleider, Michael Masi, mocht zijn spullen pakken, en werd nog lang gezien als de meest gehate man in de Formule 1-wereld voor vele fans.

"We leven in een hamsterwiel"

Sindsdien wordt Mercedes-teambaas Toto Wolff gevoed door een 'persoonlijke woede en drive' om Hamilton aan zijn achtste wereldkampioenschap te helpen nadat hij deze in 2021 misliep. In een interview met PA blikt hij terug op de sport sinds die ene 12 december in Abu Dhabi, en hij geeft eerlijk toe dat het nog niet als lang geleden voelt: "We leven in een hamsterwiel, waar de tijd zo snel voorbij gaat dat het niet voelt alsof het al twee jaar geleden is", zo legt hij uit.

"Je kunt zien hoe snel de rangorde verandert. We hebben acht constructeurskampioenschappen op rij gewonnen en het is al twee jaar geleden dat Red Bull de trofee mee naar huis nam. Maar we moeten vooruit kijken, leren van het verleden en het is nu zaak om Lewis weer snel te laten winnen." Zo heeft de Oostenrijker motivatie om Hamilton aan zijn achtste titel te helpen: "Ik heb een persoonlijke woede en drive om hem de achtste titel te laten winnen, want die had hij al moeten hebben."

Zien we Hamilton over vijf jaar nog steeds in de Formule 1?

De drive en de motivatie is aanwezig, en misschien wel meer dan ooit tevoren: "Als teambaas is het belangrijk om eerlijk en open te zijn richting beide coureurs. Maar er is een groot deel van ons dat altijd deel wil uitmaken van het verhaal van het ongedaan maken en het overwinnen van 2021."

"We leven van contract tot contract en het is belangrijk dat we doen wat we denken dat goed is", zo gaat Wolff verder. "En op dit moment heb ik het gevoel dat Lewis langer door kan gaan." Zou de zevenvoudig wereldkampioen dan over 5 jaar nog deel uitmaken van het F1-veld? "In januari wordt hij 39 en Fernando (Alonso, 42 jaar, red.) doet het nog steeds goed. Zolang je goed voor jezelf zorgt, je mentaal en fysiek zo goed mogelijk voorbereidt, en verschillende gebieden ontwikkelt ten opzichte van wanneer je 25 bent, dan ja."

Maar dit is wel onder de volgende voorwaarde: "We moeten hem gewoon een auto geven die snel genoeg is. En ik twijfel niet aan hem als coureur. Je hebt de laatste races gezien dat zijn prestaties, snelheid en racevaardigheid allemaal aanwezig zijn. Maar als hij de auto niet heeft, kan hij ook niet winnen", zo sluit de teambaas af.

Praat mee!

Viaplay
x
FIA geeft uitleg over cruciaal safety car-moment met Norris in Miami