Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Toto Wolff

Wolff stellig na suggestie Horner: "Dan nog liever geen sprintraces"

De sprintrace in het Amerikaanse GP-weekend was niet bepaald spectaculair. Red Bull-teambaas Christian Horner suggereerde na afloop van het evenement dat het toevoegen van een omgekeerde startopstelling aan het sprintrace-format voor meer spektakel zou kunnen zorgen. Mercedes-kopstuk Toto Wolff vindt er het zijne van.

XPB 1245418 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Voorafgaand aan de introductie van het eerste sprintrace-format in 2021 deed F1-eigenaar Liberty Media een grote inspanning om omgekeerde startgrid-races in het wereldkampioenschap te introduceren. Het plan werd echter allesbehalve enthousiast ontvangen door de coureurs, die het vergeleken met kunstmatige competitie in 'WWE-stijl.'

F1-CEO Stefano Domenicali blijft echter pleiten voor races met omgekeerde startgrids. Na een kleurloze sprintrace op het Circuit of the Americas afgelopen zaterdag bracht Red Bull-teambaas Christian Horner opnieuw het idee ter sprake. Mercedes-topman Toto Wolff blijft echter fel tegen het idee en suggereerde dat de F1 het sprintrace-format volledig zou moeten laten vallen. "Ik ben conservatief in de autosport," zei hij tijdens het Amerikaanse GP-weekend tegenover onder meer RacingNews365. "Ik heb liever helemaal geen sprintrace."

"Het is de eerlijkheid van de stopwatch wat ons aantrekt"

"Als we nog meer moeten gaan knoeien en races met een omgekeerde startgrid gaan doen, gaan we meer naar een format van juniorklasses. De sport volgt dan het entertainment, terwijl het entertainment de sport zou moeten volgen", stelt Wolff.

"De aantrekkingskracht van de Formule 1 ligt in een échte competitie tussen teams", zei hij. "De eerlijkheid van de stopwatch is wat ons aantrekt. Het creëren van kunstmatige spelelementen rond de sprintrace trekt mij totaal niet. Maar dat is mijn mening. Uiteindelijk moeten alle teams, samen met Stefano, gewoon nadenken over wat het beste is voor de sport."

Max Verstappen, die zaterdag de sprintrace won, herhaalde afgelopen weekend zijn kritiek op het format en zei dat het de magie van de Grands Prix wegneemt. Lewis Hamilton en Charles Leclerc waren echter positiever over sprintraces.

De Formule 1 hield afgelopen weekend zijn vijfde sprintrace-evenement van het seizoen en de elfde sinds het format twee jaar geleden werd geïntroduceerd. De laatste sprintrace van 2023 vindt plaats in tijdens het Braziliaanse GP-weekend.

Ook interessant:

Verstappen hoeft zich ondanks zijn moeizame zege geen zorgen te maken

Daar is 'ie weer! De nieuwste RN365 F1-podcast. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk. Veel om over na te praten. De moeizame zege van Max, de diskwalificaties van Lewis en Leclerc en nog veel meer. Beluister 'm hieronder of via je favoriete podcastplayer.

Formule 1 GP Verenigde Staten 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen