Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wolff tempert verwachtingen voor 2023 alvast: "Red Bull in een gunstigere positie"

Mercedes-teambaas Toto Wolff blikt terug op het teleurstellende seizoen van de Duitse renstal. Dit seizoen kon het team voor het eerste in jaren niet strijden voor de titel.

Na acht jaar op rij de constructeurstitel te hebben gewonnen, is 2022 het jaar dat daar een einde aan komt voor Mercedes. Dit seizoen moesten de Formule 1-bolides aan nieuwe regelementen voldoen en de Duitse renstal zat naar eigen zeggen fout met het ontwerpen van de auto. Mercedes-teambaas Toto Wolff wisten dat het een keer zou gaan gebeuren en legt uit wat er precies mis ging bij het ontwikkelen van de auto. "We hebben er de laatste paar jaar over gehad dat er een dag komt waarop de reeks een keer stopt. En dat is wat er gebeurd is. Het is gebeurd doordat we de fysica verkeerd hadden", is Wolff te horen tegenover Channel 4 . "Er is niets mysterieus aan. We hebben geweldige mensen, materiaal, infrastructuur, financiële middelen. Wat we verkeerd hadden is gewoon hoe de auto werkt. Het geeft ons op een manier vertrouwen om het op te lossen." "Ik denk dat het belangrijk is om te erkennen dat we het niet goed genoeg werk hebben geleverd. De jongens in Milton Keynes en Maranello hebben dat wel gedaan", zegt hij, doelend op Red Bull en Ferrari. "Wij zijn derde, wat geen ellende is. Het is nog steeds respectabel, omdat we verder naar achter op de grid hadden kunnen staan. Maar nu moeten we het gewoon zien op te lossen."

Hoe nu verder voor Mercedes?

Door de problemen van dit jaar zal Mercedes niet alleen dit seizoen een achterstand hebben op concurrenten Red Bull en Ferrari, maar ook volgend seizoen zal het mogelijk een nadeel zijn, zo legt Wolff uit. Hij laat alvast doorschemeren dat de titel in 2023 behalen wel erg optimistisch is, gezien de voorsprong van vooral Red Bull. "We hebben natuurlijk veel ontwikkelingstijd verloren om uit te vogelen hoe het zit met het gestuiter. Het is dus duidelijk dat Red Bull in een gunstige positie zit; niet alleen voor dit jaar maar ook voor de start van volgend jaar." "Dat gezegd hebbende: als we blijven doorgaan met het begrijpen en het ontwikkelen van de auto, kunnen we de achterstand snel goedmaken. We zijn gebrand om onderdeel te zijn van het gevecht voor het kampioenschap. Maar je kunt niet ieder kampioenschap winnen, dat denken dat zou dwaas zijn."

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'