Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wolff: "Verstappen roept dat enkel achter gesloten deuren"

Volgens Toto Wolff doet iedereen, werkelijk iedereen zijn beklag over porpoising, maar volgens de Oostenrijkse Mercedes-teambaas doen Max Verstappen en Charles Leclerc dat achter gesloten deuren.

Mercedes roept het hardst over de problemen met porpoising, maar volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff is zijn team zeker niet het enige team. Sterker nog, volgens hem klagen alle coureurs erover, ook de coureurs die we er niet publiekelijk over horen, waarbij hij de namen van Max Verstappen en Charles Leclerc als voorbeelden noemt. Zaken zouden er in een bijeenkomst met teambazen over dat thema dan ook verhit aan toe zijn gegaan. Met name Wolff zou flink uit zijn vel zijn gesprongen. Wolff legt in gesprek met OE24 zelf uit waar die frustraties vandaan komen: "Ik zat daar om een tweetal redenen. De eerste was omdat we ervan beschuldigd werden samen te zweren met de FIA, enkel omdat mijn voormalige teamadvocate nu voor de FIA werkt. Maar zij is een ontzettend integere advocate." "Ten tweede zijn er F1-teams die hun coureurs zo bespelen dat ze er niet openlijk voor uitkomen dat porposing gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Ik heb tegen iedere teambaas gezegd dat tenminste één coureur per team heeft aangegeven fysieke hinder ervan te ondervinden, of dat nu gaat om pijn, hoofdpijn of vertroebeld zicht tijdens het rijden. Ondertussen doen ze het allemaal af als een kleinigheidje. Dat is onverantwoord."

Heeft ook Verstappen er last van?

Wat Wolff betreft komt de veiligheid van de coureurs in het geding en daarom vindt hij het extra kwalijk dat coureurs worden bespeeld: "Dat kan je niet doen als er gezondheidsrisico's aan kleven. Maar de enige coureurs die er niet (openlijk, red.) over praten zijn Max Verstappen en Charles Leclerc, maar zijn doen dat achter gesloten deuren evengoed." Dat Wolff zo uitgesproken is over het thema, komt hem op veel kritiek te staan. Hij zou volgens velen enkel voor eigen parochie spreken als hij om veranderingen verzoekt. Raken die aanvallen hem niet? Integendeel: "Dat is precies hoe ik het graag heb. Iedereen is mijn hele leven al tegen me, maar op die momenten kom ik het beste tot mijn recht. En als iedereen tegen mij is, betekent het alleen maar dat ik een gevoelige snaar heb geraakt." Tot slot helpt Wolff op aangeven van het medium een hardnekkige suggestie de wereld uit. Er wordt vaak gesuggereerd dat Mercedes van porpoising af wil, omdat het de performance hindert. Dat is niet helemaal waar, volgens Wolff: "Ik heb de data voor me liggen. Ferrari heeft er het meeste last van, dan wij en dan Red Bull. Alle auto's stuiteren. Maar dat langzaam zijn heeft ook met andere zaken te maken." "Kijk naar Ferrari. Dat team heeft de snelste auto én heeft het meeste last van porpoising", zo maakt Wolff zijn punt.

Viaplay
x
Verstappen-regel FIA past omstreden regel aan in officiële reglementen