Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 Grand Prix Saoedi-Arabië 2022

Zandstorm ligt op de loer tijdens GP Saoedi-Arabië

In samenwerking met WeerOnline brengt RacingNews365 je het weerbericht voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Het Formule 1-circus trekt deze week van Bahrein richting Jeddah, waar de coureurs mogelijk een zandstorm te wachten staat.

Jeddah 2
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/MichaelPotts

De eerste race is nog maar net voorbij of de tweede Grand Prix staat al voor de deur. Aankomend weekend strijkt het Formule 1-circus neer in Saoedi-Arabië, waar men door de straten van Jeddah, gelegen aan de Rode Zee, zal scheuren. Het neemt mogelijk bijzondere weersomstandigheden met zich mee.

De komende dagen is het onbewolkt aan de westkust van Saoedi-Arabië. Vrijdag en zaterdag ligt de maximumtemperatuur rond de 27 graden Celsius, terwijl het kwik op zondag zelfs de 30 aan kan tikken. De race, die tijdens de Saoedische avond onder kunstlicht wordt verreden, start met zo'n 27 graden, maar zakt naar mate de race vordert verder tot 24 graden Celsius.

Kans op wind en zand

Kans op regen is er tijdens het raceweekend niet, maar wind en zand ligt op de loer. Jeddah ligt aan de Rode Zee, waar de wind vrijwel dagelijks hetzelfde patroon volgt. De ochtend start kalm, maar in de loop van de ochtend steekt er een matige wind op die uit net noorden waait.

In de middag draait de wind naar noordwest, waardoor de wind van zee komt en de temperaturen in Jeddah niet verder oplopen. Wel kan het ervoor zorgen dat de wind nadrukkelijk aanwezig is op het Jeddah Corniche Circuit. Aan het einde van de middag waait het vaak vrij krachtig tot krachtig (windkracht 5 - 6 op de schaal van Beaufort, red.).

Met zowel de Sahara als de Grote Arabische Woestijn in de buurt is er in Jeddah het hele jaar door kans op stof- en zandstormen. Dit geldt ook voor dit weekend en vooral voor tijdens de Grand Prix.

Op dit moment is het niet duidelijk of het ergste van het stof en zand ten noorden van Jeddah langskomt en de overlast beperkt blijft, of dat het circuit wel geraakt wordt. In dat geval moeten de teams rekening houden met veel zand op de baan en slecht zicht. Niet heel fijn op een circuit waar de gemiddelde snelheid ver, heel ver boven de 200 kilometer per uur uitkomt.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull lopen nu al achter de feiten aan

Max Verstappen kende een dramatische seizoensstart, net als Red Bull. Hoe kon het zo fout gaan en wat kan het team nu doen? Viaplay-expert Tom Coronel, F1-kenner Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het in de nieuwste RN365 Formule 1-podcast, die hieronder te beluisteren is.

Formule 1 GP Saoedi-Arabië 2022 RN365 Nieuwsdossier

8 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull