Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zo dominant waren Verstappen en Red Bull dit seizoen

Dat Max Verstappen samen met Red Bull dominant was dit seizoen is een feit. Maar hoe dominant waren ze nou precies? Bekijk hieronder de indrukwekkende statistieken van Verstappen en Red Bull in 2022.

Red Bull en Max Verstappen drukten samen een grote stempel op het 2022 seizoen. Ze wonnen zowel de constructeurstitel als de coureurstitel met heel wat punten voorsprong op de concurrentie. In Japan won Verstappen al zijn tweede coureurstitel en in de race daarna in Austin won het team de constructeurstitel. We kunnen wel stellen dat de Nederlander en de Oostenrijkse renstal erg dominant waren dit seizoen, maar als we kijken naar de statistieken, dan zien we pas echt hoe dominant ze waren.

Statistieken van Verstappen in 2022

Laten we beginnen bij Verstappen. De Nederlander verbrak dit seizoen verschillende indrukwekkende records. Zo ging hij voorbij aan F1-grootheden Michael Schumacher, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Het meest indrukwekkende feitje is misschien wel dat Verstappen dit seizoen 15 van de 22 Grands Prix won en daarmee dus het oude record van Schumacher en Vettel verbrak - zij hadden beide 13 overwinningen in een seizoen. Procentueel gezien heeft Verstappen maar liefst 68 procent van de Grands Prix gewonnen. Naast die 15 overwinningen stond Verstappen nog twee andere keren op het podium wat een totaal van 17 maakt. Het is echter geen record, want in 2021 mocht hij maar liefst 18 keer een GP-trofee in ontvangst nemen. Ook niet geheel onbelangrijk zijn de polepositions die Verstappen behaalde. De Red Bull was dit seizoen duidelijk een betere racebolide dan een kwalificatiebolide, maar toch klokte de Nederlander dit seizoen 7 keer de snelste tijd in de kwalificatie. Waar het uiteindelijk allemaal om draait zijn natuurlijk de behaalde punten in een seizoen, en de hoeveelheid die Verstappen scoorde dit seizoen was recordbrekend! Hij scoorde maar liefst 454 punten wat gelijk staat aan 76,17 procent van het maximaal haalbare. Ook de trofee voor het meeste aantal snelste ronden ging naar Verstappen. Hij kreeg de teller als enige op 5. Hieronder staan voor de volledigheid nog een aantal meer indrukwekkende statistieken van Verstappen in 2022. Het artikel gaat daaronder verder.

Statistieken van Red Bull in 2022

Niet alleen Verstappen, maar ook Red Bull heeft vanzelfsprekend heel wat indrukwekkende prestaties behaald in 2022. Zo klonk het Oostenrijkse volkslied dit seizoen maar liefst 17 keer na een hoofdrace en stonden Verstappen en teamgenoot Sergio Perez in totaal 28 keer op het op podium. Bij 5 Grands Prix was het zelfs een één-twee; en dan te bedenken dat de laatste 1-2 van Red Bull vóór dit seizoen in 2016 was. Daarnaast was Red Bull 8 keer de snelste in de kwalificatie en klokten ze ook 8 keer de snelste tijd in de race. We mogen natuurlijk ook niet het geweldige werk van de pitcrew vergeten. Net als in vele voorgaande jaren won Red Bull ook dit jaar de trofee in de pitstraat. Over het hele seizoen scoorde de Oostenrijkse renstal de meeste punten bij het uitvoeren van de pitstops. De snelste pitstop van dit seizoen staat echter op naam van McLaren: 1.98 seconden.

Viaplay
x
Ferrari-overstap Hamilton is kritiek helemaal beu: "Ze blijven shit over me uitkramen"