Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zo werkt het nieuwe weekendformat in de Formule 1

In 2023 kennen de zes sprintraces in de Formule 1 een nieuw format met twee kwalificaties, verplichte bandenkeuzes en extra regels zodat de sprintrace en de race van elkaar worden gescheiden. Hoe werkt het nieuwe sprintformat in de Formule 1?

Hoe ziet een sprintrace weekend in de F1 eruit?

Met het wegvallen van de tweede vrije training, wat voor teams en toeschouwers een vrijwel nutteloze en saaie sessie was, komt er een tweede kwalificatie puur voor de sprintrace. De originele kwalificatie blijft daarnaast staan op vrijdagavond. Zo komt het weekend eruit te zien: Vrijdag - Eerste vrije training, gevolgd door de kwalificatie voor de Grand Prix op zondag (standaard kwalificatie) Zaterdag - Kwalificatie voor de sprintrace (Sprint Shootout), gevolgd door de Sprintrace Zondag - De Grand Prix In de normale kwalificatie voor de Grand Prix wordt de officiële poleposition vergeven.

Hoe werkt de nieuwe kwalificatie voor de sprintrace?

De Sprint Shootout is een ingekorte versie van de traditionele kwalificatie en zal plaatsvinden op zaterdag. In plaats van VT2 wordt er als volgt gekwalificeerd voor de sprintrace: SQ1 voor 20 coureurs - 12 minuten (Normaal is dat 18 minuten) SQ2 voor 15 coureurs - 10 minuten (Normaal is dat 15 minuten) SQ3 voor 10 coureurs - 8 minuten (Normaal is dat 12 minuten) De verplichte bandenkeuze in Sprint Shootout: SQ1 - 1x set Mediums SQ2 - 1x set Mediums SQ3 - 1x set Softs Door de Q's in te korten en de coureurs maar één set banden per deel te geven, moet er een shootout ontstaan voor startplaats P1 op zaterdag. Dit is geen officiële poleposition, maar de eerste startplaats op de startgrid van de sprintrace. De uitslag van de sprintrace heeft ook geen invloed op de startopstelling van de Grand Prix op zondag. De startopstelling daarvan wordt bepaald aan de hand van de uitslag van de vrijdagse kwalificatie.

Hoe werken gridstraffen in een sprintrace weekend?

Het nieuwe sprintraceformat betekent ook een wijziging in hoe de gridstraffen worden uitgedeeld. Gedurende een weekend met sprintrace worden de straffen als volgt uitgedeeld: Een gridstraf gekregen in de eerste vrije training of de (vrijdag)kwalificatie geldt voor de Grand Prix op zondag. Een gridstraf gekregen in de Shootout geldt voor de Sprintrace op zaterdag Een gridstraf gekregen in de sprintrace geldt voor de Grand Prix op zondag Het breken van de parc fermé-regels resulteert in een pitstraat-start voor de Sprintrace op zaterdag én de Grand Prix op zondag Straffen voor motorwissels gelden alleen voor de Grand Prix op zondag (tenzij de parc fermé-regels ook verbroken zijn door de wissel)

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap