Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Zoektocht naar volgende vrouwelijke F1-coureur geopend

Sinds 1992 heeft geen vrouw meer geprobeerd zich te kwalificeren voor een Grand Prix in de Formule 1. Het initiatief 'More than Equal' wil daar verandering in gaan aanbrengen.

Wolff Williams
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

More than Equal is een wereldwijd onafhankelijk initiatief - opgericht door oud-coureur David Coulthard en filantroop Karel Komarek - dat zich richt op het vinden en opleiden van de eerste vrouwelijke Formule 1-wereldkampioen. More than Equal is nu gestart met het zoeken naar coureurs voor het eerste vrouwelijke ontwikkelingsprogramma voor racers.

Het initiatief richt zich op aspirant vrouwelijke coureurs van over de hele wereld. Kandidaten kunnen online solliciteren via de More than Equal-website. De deadline voor sollicitaties is 31 januari. Succesvolle sollicitanten zullen samenwerken met een intern team van ervaren coureurscoaches in samenwerking met de toonaangevende coachinggroep Hintsa Performance.
Dat staat bekend om zijn succes in het ontwikkelen van talent en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van coureurs die samen achttien F1-wereldtitels hebben gewonnen.

"Er heeft in bijna vijftig jaar geen enkele vrouw competitief geracet in de Formule 1 en er zijn maar heel weinig vrouwen die op dit moment op topniveau racen in welke autosportserie dan ook. Om blijvende structurele verandering teweeg te brengen, moeten we de dingen anders doen. Voor ons betekent dat investeren in en het ontwikkelen van vrouwelijke coureurs vroeg in hun carrière en we zijn verheugd om de eerste stappen in die richting te zetten met de lancering van ons programma voor vrouwelijke coureurs in 2024", zegt Ali Donnelly, CEO van More than Equal tegen Autosport.com.

Slechts vijf vrouwelijke coureurs namen ooit officieel deel aan een Grand Prix in de Formule 1. Maria Terese de Filippis was de eerste. De Italiaanse maakte haar debuut in 1958 en 1959, waarbij ze vijf races reed in de hoogste klasse van de autosport. Lella Lombardi is de enige vrouw die punten scoorde in de Formule 1, zij was actief in de F1 van 1974 tot en met 1976. Lombardi nam deel aan zeventien races en startte er twaalf. Haar best resultaat behaalde ze in de Spaanse Grand Prix van 1975, waar ze als zesde eindigde. Omdat de race werd gestopt voordat driekwart van de geplande raceafstand was voltooid, werden slechts halve punten toegekend. Lombardi werd de eerste en tot nu toe enige vrouw die punten heeft gescoord in het wereldkampioenschap Formule 1.

In 1976 probeerde de Britse Divina Galica zich te kwalificeren voor de Britse Grand Prix. Dit was de enige Formule 1 Grand Prix waarin meerdere vrouwelijke coureurs (Lombardi en Galica) waren ingeschreven, maar beiden slaagden er niet in zich te kwalificeren.

In 1980 deed de Zuid-Afrikaanse Desiré Wilson een poging zich te kwalificeren voor de Britse Grand Prix, maar kreeg dit niet voor elkaar. Na Giovanna Amati in 1992 heeft geen enkele vrouw meer geprobeerd zich te kwalificeren voor een Formule 1 Grand Prix.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Red Bull-kopstuk mysterieus over upgrade: "Interessant voor ons"